AKO BOLO NA VÝLETE alebo 45 BODOV AKO NIEČO PODOBNÉ PREŽIŤ V POHODE !

17:24

Ozývam sa po veeeeľmi dlhej dobe ale to z toho dôvodu, že 10 dní som bola na výlete a po návrate domov som mala plno vybavovačiek s jednou nepríjemnou vecou, ktorá sa mi stala v Barcelone posledný večer. Tiež sa treba občas ukázať aj v škole, ale teraz mám konečne trocha viac času, tak niečo v SKRATKE. Zažili sme toho strašne veľa a preto nejdem písať príbeh od A po Z- nikomu by sa to nechcelo čítať. Napíšem len pár bodov, čo mi výlet dal a pár rád čo robiť a čo nie keď sa rozhodnete navštíviť Paríž, Barcelonu a Montpellier. 

1. Pri cestovaní metrom si aj 3x skontrolujte, či nastupujete na správny smer. Lebo je možné, že nastúpite nesprávne, odveziete sa na opačnú stranu mesta a potom sa nestihnete večer dostať na Eiffelovku predtým než ju zatvoria.



2.  Oreo chutí úžasne ! Ak ste ho nikdy nemali, vyskúšajte ho!
3. Nikdy si na prechádzky po parku v Barcelone, na ktorý sa dá dostať len lanovkou neberte topánky na vysokom podpätku.  




 4. Ak sa súrne potrebujete dostať do nejakého trezoru, najprv skontrolujte, či náhodou niektoré z číselok na vyťukávanie číselného kódu nemá značné opotrebovanie. 
5. Ak cestujete metrom načierno premiestňujte sa výťahmi ak to ide- kontrolóri zvyknú stáť na schodoch.
6. Ak ste naozaj hladní, choďte sa najesť do Barcelony- Menu v McDonalds stojí ani nie 3 €,
7. Ak máte odvahu chodiť v podstate bez lístka v Paríži, ale nechcete preskakovať turnikety, kúpte si špeciálne zlacnené lístky CARNET ktoré sú síce pre rodiny s deťmi ale za 6€ máte 10 lístkov (normálny lístok stojí 1.70€) a turnikety Vás v pohode pustia. Ale potom využívajte výťahy ako som písala vyššie.
8. Ak sa rozhodnete prepašovať víno v príručnej batožine do lietadla, nikdy si pri fľaši nenechávajte notebook. Zvyšuje to percento že Vám víno objavia asi na 100%.
9. Ak Vám pri kontrole príručnej batožiny objavia pašované víno, smutne sa s ním rozlúčte. Ak je pol 7 ráno, nedovolia Vám ho vypiť. Ak Vám nezáleží, v ktorej krajine ho vypijete, vypite ho ešte pred kontrolou. Aj ak je pol 7 ráno. Váš kamarát nebude šťastný, keď bude musieť celý deň počúvať ako vám zobrali vaše ooobľúbenéééé vínkoooooo.
9. Ak pôjdete do Paríža, určite choďte hore na Víťazný oblúk- je odtiaľ krásny výhľad, nie sú tam dlhé rady a pre študentov je to zadarmo.




10. Keď pôjdete do Louvru vyhraďte si na to viac ako dve hodiny, aby sa vám nestalo že 15 minút pred zatvorením budete lietať chodbami tohto múzea a hľadať veľký kameň s prvými zákonmi. Nespoliehajte sa na to, že zatvárajú o 18:00! Oni totiž zatvárajú o 17:50!




11. Ak pôjdete na cintorín Pére Lachaise skontrolujte si či máte signál na telefóne. Ľahko sa Vám môže stať že sa stratíte a Vaša kamarátka bez Vás tiež. A keď sa po zúfalej hodine blúdenia rozhodnete vrátiť na miesto odkiaľ ste prišli a zistíte, že cintorín je zamknutý a jediná živá bytosť sa s hysterickým záchvatom a výkrikmi C´est fermé! (Je to zatvorené) stratila kdesi medzi hrobmi, nezostáva Vám nič iné len si sadnúť na obrubník a čakať. Samozrejme nezabudnite na dáždnik, lebo by to vôbec nemalo ten správny efekt keby v tejto chvíli ešte nezačalo aj pršať !


12. Odporúčam ísť ráno okolo 8-9 navštíviť La Defénse. Táto moderná štvrť síce vyzerá krásne ale pohľad na davy ľudí, ktorí sa ponáhľajú do práce, všetci idúci rovnakým smerom, všetci v čiernom, vyzerajúci ako stroje, bez slov, počuť len klopkanie podpätkov na zemi ,Vám ukáže, že sa sa nikdy nebudete chcieť nikam ponáhľať.


13. Nekývajte cudzím ľuďom do idúcich áut, tie autá vedia úplne v pohode zastaviť a cúvnuť k Vám.
14. Pre milovníkov moderného umenia odporúčam múzeum Le centre Pompidou, pre nás normálnych, je to miesto, kde sa z múzeii zabavíte asi najviac. Ak Vám ale vadia nechápavé pohľady ľudí okolo nad Vašimi záchvatmi smiechu radšej si pozrite len virtuálnu prehliadku na nete.





15. Keď si budete kupovať lístky na ISIC, ktoré sú zvyčajne free dopredu si overte, či lístok platí aj na tú výstavu na ktorú práve asi hodinu čakáte v rade.
16. Keď sa Vám budú každých 13 minút snažiť predať pouliční predajcovia malé eiffelovky, začnite sa s nimi rozprávať slovensky- je to neuveriteľné ale pomáha to- prestanú.
17. Keď máte ťažký kufor a v metre nie je výťah, postavte sa s týmto kufrom ku schodom a tvárte sa tak zúfalo ako keby od toho či Vám ten kufor niekto odnesie hore závisel minimálne osud celej planéty. Zaručujem Vám, že Vám ho niekto odnesie. 
18. Keď pôjdete do cudzieho mesta, kúpte si mapu skôr, než sa stihnete 16x stratiť.
19. Keď si chlap, ktorý je s Vami dá na večeru šalát a syr, nedávajte si hamburger a hranolky, bude sa pozerať nechápavo.
20. Ak by ste túžili po návrate do detstva- vyskúšajte kolotoč pod Eiffelovkou. Lístky sa síce rozdeľujú na 2€ ak máte do 2 rokov a na 3€ ak máte nad 2 roky ale v pohode Vás tam pustia aj keď máte 31 a ste policajt v Paríži. Odporúčam koníka na vonkajšej strane- ide najvyššie.
21. Keď predpoveď počasia hovorí, že na druhý deň je 95% pravdepodobnosť zrážok 18 hodín denne, celú noc myslite na to, že pršať nesmie lebo vy naozaj nemáte žiadne oblečenie do dažďa a ono pršať fakt nebude. Potom je milé pozerať sa na všetkých ľuďoch v kabátoch a s dáždnikmi keď vy si vykračujte ulicami v letných šatočkách a so slnečnými okuliarmi na očiach.


22. Keď sa rozhodnete navštíviť park Montjuic a kúpite si lístok na lanovku, ktorý zahŕňa JEDNU JAZDU HORE A JEDNU JAZDU DOLE- môžte sa na tento lístok kľudne voziť v lanovke hore dole aj celý deň a pozerať sa na krásny výhľad na Barcelonu. Ale pozor, vždy keď príde kabínka s Vami znova dole a všetci ľudia čakajúci dole na ten moment kedy vy vystúpite a oni nastúpia sa na Vás budú pozerať, musíte sa tváriť, že tam nie ste. Fakt to funguje a kedže všetci ľudia idú hore- dole len raz nestane sa vám, že by Vás niekto videl viackrát. S výnimkou personálu... ale tu funguje tváriť sa, že tam nie ste a že nerozumiete žiadnemu svetovému jazyku.



23. Ak vo Vašom živote nadíde moment, keď zistíte, že ste sa ešte zo sladkého nikdy nepozvracali, navštívte DUNKIN DONATS a dajte si oranžový Halloweenský donat. Úspech zaručený!



24. Ak má letecká spoločnosť, jedinú podmienku a to doniesť si vytlačenú letenku, určite si ju nevytlačte. Ochudobnili by ste sa o stres o polnoci- pár hodín pred odletom, kedy by ste hystericky hľadali v dedinke Nanterre niekde za Parížom niečo otvorené, kde sú schopní vytlačiť Vám letenku.



25. Nikdy si nerobte srandu z toho, keď Vám niekto kto Vás vezie napíše, že okrem Vám a ďalších dvoch ľudí vezie ešte psa. Po vtipných pripomienkach, že to bude doga a celú cestu na Vás bude slinkať sa môže stať, že to nebude doga, bude to AsiPitbull!


26. Keď priletíte do mesta, kde je celý rok 40 stupňov, okrem dňa keď ste prišli vy, ale chcete sa tváriť, že je teplo aj teraz, kľudne sa vyzlečte, odhoďte kabáty a šály čo najďalej aby ich nebolo vidieť na fotke a nahoďte úsmev ako keby vám práve neodmŕzali všetky končatiny a ako keby nárazový vietor nelámal všetky palmy naokolo. A fotka po ktorej Vám budú závidieť všetci kamaráti na Facebooku je na svete. To, že ste ešte strávili 86 minút odstraňovaním zimomriavok vo Photoshope a dva dní cítili zápal v krku už nik nemusí vedieť.



27. Keď si budete kresliť na pláži do piesku, dávajte pozor na prípadné vlny, ktoré by Vás mohli celých zaliať. Môže sa ľahko stať, že najbližšie 4 hodiny strávite v blízkom McDonalde sušením sa a odstraňovaním piesku zovšade.





28. Ak máte pocit, že Vás nikto nemá rád, prejdite sa večer po cestičke popri pláži v Barcelone a len sa na každého usmievajte. Zaručujem, že každý druhý chlap ktorý pôjde okolo sa vám pozdraví a usmeje sa tiež.


29. Ak máte pocit, že potrebujete poslať najdôležitejšiu sms-ku vo svojom živote a ste na život a na smrť presvedčený o jej dokonalom načasovaní, ešte si 19 x premyslite, či by Vám odpoveď na ňu nemohla napríklad pokaziť dokonalý zážitok z prehliadky dlhoočakávaného múzea.
30. V Barcelone treba mať na chodenie na čierno veľké fyzické predpoklady, lebo turnikety sú 3 metre vysoké a medzi nimi a stropom je tak 20 cm miesta. Lístky Carnet nemajú a preto sa oplatí kúpiť si napríklad 2 denný lístok za 13€ (jedna jazda- 2 €).
31. Ak by ste chceli vidieť futbalový štadión, obyčajný vstup stojí 23€. Viac sa oplatí zaplatiť si dvakrát toľko a kúpiť si rovno vstupenku na nejaký slabší zápas a vidieť to rovno počas futbalu aj s atmosférou.
32. Sagrada Família- krásna, s lešením a nikde nekončiacim radom. Jednoznačne si kúpte lístky cez net- stoja asi o 2 € viac, ale naozaj sa to oplatí, lebo taký počet ľudí ako čakalo v rade krútiacom sa okolo celej tejto stavby som nevidela ani dokopy za 5 dní v Paríži pod Eiffelovkou. Vstup dnu stál asi 15€, čím sa dostala na prvé miesto vo výške ceny pamiatky za celý náš výlet.








33. Ak sa rozhodnete navštíviť Park Guell neodporúčam kupovať lístky. Stoja 8€ a naozaj tam neuvidíte nič okrem lavičky z obkladačiek, jednej jašteričky z obkladačiek a dvoch budov, ktoré si ale môžete odfotiť aj z ulice. Park to je inak ale krásny a úplne si vystačíte a s neplatenou časťou. A čo je najšokujúcejšie- k parku nad mestom vedú eskalátory !!!!







34. Ak ste vždy túžili po tom aby ste sa dostali do rodinného albumu rôznych čínskych rodín, sadnite si sa lavičku z obkladačiek v Parku Guell- najväčšej pamiatky tam a zaspite na nej. Ak vám ale vadia blesky foťákov, dajte si slnečné okuliare.



35. Ak máte chuť zvýšiť si adrenalín a stráviť posledný večer v Barcelone na policajnej stanici, navštívte nákupné centrum Maremagnum a v Starbuckse si dajte nabíjať telefón, najlepšie k vedľajšiemu stolu na zem. Ak však pri stole nesedí žiaden podozrivý chlapík, znižujete pravdepodobnosť, že Vám ten telefón bez ktorého nedokážete existovať ukradne, že budete s pánmi od ochranky behať po centre a hľadať ho, že sa budete pokúšať hovoriť španielsky, že s plačom budete sedieť na schodoch a v depresiách rozmýšľať nad tým aký ste idiot. A že aj posledné ráno v meste strávite na ďalšej policajnej stanici lebo v piatok o pol 10 večer Vám žiaden operátor neposkytne IMEI kód bez ktorého Vám na polícii nespíšu policajnú správu.










36. Ak sa rozhodnete navštíviť Montpellier a po 8 dňoch chodenia po iných mestách už nevládzete, neubytujte sa ku chlapíkovi, ktorý je zo svojho mesta tak nadšený, že Vám bude chcieť ukázať naozaj úplne všetko, čo sa v meste vidieť dá.



37. Ak vás Váš ubytovateľ vyslovene poprosí aby ste na stôl s vlastnoručne vyrobením počítačom nič nepokladali lebo je citlivý na otrasy najlepšie bude ak si tam položíte celú kozmetickú taštičku, suveníry z troch miest a otvorený čaj, ktorý ráno porozlievate najlepšie po celej izbe. 
38. Keď Vám nejde orientovanie v mapách, riaďte sa intuíciou- nájdete všetko čo chcete.



39. V historickom centre Montpellier nájdite obchode, kde predávajú len pivo. Dajte si ružové FLORIS Framboise- ja odporca pív som vypila polovicu skôr ako som vyšla z obchodu von. Malinové. Mňam!



40. Keď náhodou u Vášho couchsurfera bude bývať nejaký Nemec, určite mu pustite video- prečo všetci neznášajú nemčinu. Pohľad na Nemca, ktorý nedokáže pochopiť prečo sa smejeme na slove NATURWISSENSCHAFTEN stoji fakt zato !



41. Keď sa Vás v reštaurácii obsluha opýta či hovoríte francúzsky a vy poviete áno a na otázku či trocha odpoviete že nie trocha ale naozaj dobre, tak si následnej neobjednávajte v angličtine. Stratíte na serióznosti. 
42. Ak máte chuť odfotiť sa s nejakým číňanom, sadnite si na schody pred Sacre Coeur a čakajte. Určite nejaký príde a obohatí si s fotkou s Vami svoj 5647981321345 fotkový fotoalbum. 
43. Keď chcete stratiť chuť do jedla na celý svoj zvyšok života- na konci výletu si spíšte všetko, čo ste za 10 dní zjedli. Najlepšie bude, keď to urobíte v rýchlom občerstvení Nabab Kebab pri jedení kebabu a hranoliek.
44. Nikdy nezabúdajte na raňajky, pretože ráno robí deň!



44. A NIKDY NIKDY NIKDY sa nezabudnite fotiť na čínsky spôsob!!










A výber z takmer 2000 fotiek :) Príjemné pozeranie a pekný piatok prajem !!


























































You Might Also Like

4 komentárov

KNIHA NEINSTANTNE KRÁSNA

KNIHA NEINSTANTNE KRÁSNA

Vypočuj si PODCAST