Budeme spolu chodiť?

18:58

Kedysi bolo všetko také ľahké. Mali sme 13 rokov a všetko sa to začínalo to zázračnou vetou ,,Budeme spolu chodiť?". Hneď na začiatku sme si zadefinovali hranice a počiatočné podmienky tejto spolupráce, vybrali dátum, odkedy sa to bude počítať a až potom to všetko začalo. 
V týchto dobách existovalo niečo ako méty. Pamätám si, že ich bolo 5 a ja som mala na skrini v detskej izbičke 5 dátumov. 5 RÔZNYCH dátumov. Kde medzi prvou a poslednou métou bolo niečo okolo 3 mesiacov rozdiel a tá posledná znamenala okrem sexu aj spoločné tetovanie s menom polovičky, plánovanie svadby a vyberanie mien pre deti.
S vekom sa toto presné zadefinovanie akosi vytratilo a situácia sa skomplikovala natoľko, že často krát nie len že nevieme, aký dátum si poznačiť do diárika ako deň, kedy to začalo, my niekedy nevieme či s niekým vôbec chodíme, v mnohých prípadoch či tých ľudí nebude náhodou aj viac.
Dnes mám pocit, že tie méty idú akosi naopak. Postupom času sme sa začali hrať na niečo ako ,,Až na treťom rande", no dnes sa do tretieho často krát ani neprepracujeme. Tak ako to sexom kedysi končilo, tak to ním teraz začína, ale veľakrát aj končí.
Že méty pochádzajú z baseballovej terminológie som zistila až teraz, keď som to googlila, pretože som si (zdeformovaná poslednými rokmi) tou postupnosťou nebola úplne istá. A tiež som zistila to, že som mala o métu viac. Méta číslo 4 všeobecne znamená sex. Čo u mňa znamenala méta číslo 5 už úplne neviem. Radšej. 
Na internete existuje milión článkov, ktoré rozoberajú túto tému. Milión diskusných fór, kde ľudia radia ľuďom. Názory sa ale rozchádzajú a čo chlap berie ako nevinný flirt, môže ženu navádzať k tomu, aby si ,,skúšala" jeho priezvisko a vyberala čokoládovú fontánu na svadbu. 
Žena (a niektorí chlapi) potrebuje mať v živote poriadok. Určiť časové ohraničenie. Vedieť, kedy sa na chlapa naštvať, pretože zabudol na výročie. Nemať určené časové hranice je ale pre chlapov (a niektoré ženy) obrovskou výhodou. V prípade potreby sú stále single, pretože to zázračné ,,chodíme spolu" vyslovené nebolo, nebolo to dokonca ani na Facebooku a tak ostali zadné dvierka otvorené. A vedieť sa správne rozhodnúť je často krát dôležitejšie než čokoľvek iné. 
Chlap by povedal, že toto môže riešiť len žena. A je to tak. Rieši. Denne. So všetkými kamarátkami. Stále dokola tie isté otázky. Ale bez odpovede. Pretože žiadna žena a pravdepodobne ani chlap na tieto otázky nepozná odpoveď. Kedy končí nezáväzné randenie a nastupuje niečo vážnejšie? Kedy je to už náš partner a nie len randítko (= randíme spolu, nechodíme. Pre potreby tohto textu som vymyslela toto pomenovanie, ktoré sa ale v mojom okolí celkom uchytilo)? Kedy je ešte dovolené len tak prestať komunikovať a nie len sa proste už neozvať? A kedy je už potrebné podobný krok vysvetliť? Kedy to ešte nazývame ukončenou komunikáciou a kedy rozchodom?
Momentálne mi ale príde oznámenie tej oficiálnosti oveľa dôležitejšie ako kedykoľvek predtým v mladosti. Aby sa nestalo, že budete naraz chodiť (aspoň podľa niekoho z dvojice) s viacerými. A nech to znie akokoľvek neuveriteľne, často krát nie je práve žena tá, kto situáciu vyhodnocuje nesprávne. Istú dobu som randila s pánom X. Stretli sme sa trikrát, ale nič nenaznačovalo tomu, že by tieto 3 nevinné dosť nudné stretnutia mali mať nejakú budúcnosť. Pár dní po poslednom ,,rande" som na ulici stretla jedného kamaráta, ktorý sa ma skôr než ma pozdravil, opýtal práve na pána X. Zhodou okolností sa stretli na spoločnej párty, kde pán X hovoril, že má novú priateľku a všetkým naokolo ukazoval môj Instagram. Napočítať správne počet vzťahov, ktoré sme za život mali môže byť obtiažnejšie ako by sa mohlo zdať.
Posledné dni som nad touto témou intenzívne rozmýšľala a pýtala som sa ľudí okolo. Rôznych pohlaví, vekov, povolaní. Každý to chápal a ponímal celkom inak.
Toto by MALI BYŤ ukazovatele toho, že randítko už možno nie je len také obyčajné randítko. Ale ani vôbec nemusia byť. 

1. Jeho kefka v mojej kúpeľni?
Ukazovateľ dobrý, ale treba dávať pozor na to, ako sa táto kefka do Vašej kúpelne dostala. Ak si ju randítko donieslo samo a úmyselne v kúpeľni nechalo aj po svojom odchode, je to najvyšší stupeň toho, čo môže táto malá štetinková záležitosť signalizovať.
Ak kefku dostal od Vás a rovnako ju u Vás aj nechal, nemusí to znamenať vôbec nič. Ak kefku dostal od Vás a zobral si ju so sebou, to znamená iste jedine to, že má pravdepodobne teraz doma novú kefku.
Kamarátka, ktorá udržiavala sexuálny vzťah s jedným chlapom (Neviem, či to je randítko aj v tomto prípade. Šukátko?) si vždy nosila kefku so sebou. Pár krát ju chcela nenápadne v kúpeľni ,,zabudnúť", ale vždy predtým, než odišla, bola na túto skutočnosť šukátkom upozornená. Na štetinky pozor, dokonca aj chlap vie, že by to mohlo niečo znamenať.

2. Prvé oslovenie iné ako menom?
Je potrebné ale dávať pozor na tie typy, ktoré menom zásadne neoslovujú. Pre istotu. Našla som na internete jeden článok, v ktorom sa písalo o tom, čo by mal o Vás vedieť chlap/ prípadne Vy o ňom predtým, než sa spolu vyspíte. Ako bod jedna tam stálo MENO. Túto informáciu som zdieľala do stories na Instagram a dostala som niekoľko reakcií, kde sa ma ľudia vydesene pýtali, či akože aj PRIEZVISKO. Nie vždy je to úplne jasné a preto oslovenie ,,láska" alebo ,,miláčik" nemusí znamenať to, že ste skutočne jeho láska, alebo miláčik. 

3. Sex?
Čo viem s istotou povedať je, že vzťah skutočne nezačína sexom. Teda nie automaticky. Ono stáva sa, že začnete poslednou métou a dostanete sa aj k tým ostatným, ale šanca to veľmi vysoká nie je. 
Napísalo mi jedno dievča, ktoré sa vyspalo so svojim najlepším kamarátom, presvedčila samu seba, že ho vlastne má rada a na druhý deň mu vysvetlila, že budú spolu chodiť, aby sa necítila ako k***a (označenie osoby ženského pohlavia, ktorá nemá úplne jasno v tom, že v sexuálnom živote treba fungovať diskrétne). Tomu ja hovorím žena činu. 

4. Zmazaný účet na Tindri?
Kamarátka mi povedala, že čo skutočne berie ako vážnu vec je fakt, keď si randítko kvôli nej zmaže všetky účty na internetových zoznamkách. Nedávno som na Tindri našla svojho ex. Matchli sme sa a tá naša zhoda mi tam dlho svietila a ja som sa na ňu stále pozerala. Až jedného dňa odtiaľ zmizol. Možnosti boli dve. Buď mi zrušil zhodu - čo by zmysel nemalo, kedže máme na seba ďalších 48939 kontaktov a napísať si môžeme kdekoľvek inde, alebo si niekoho našiel a účet si zmazal. Po čase som zistila, že si skutočne niekoho našiel. Ukazovateľ s vysokou hodnotou.

5. Verejnosť?
Sex na verejnosti určite neznamená, že spolu chodíte. Držanie sa za ruku na verejnosti je ale trocha diskutabilné. (Nie ale počas toho sexu).
Zo všetkých odpovedí na moju otázku sa najčastejšie opakovala tá, že keď Vás chytí za ruku na verejnosti, ste pár. Že keď Vás chytí za ruku pred kamarátmi, ste pár. Keď vás vôbec len tak chytí za ruku, ste pár. Zdá sa, že tento ukazovateľ by fungovať mohol. ALE napísala mi kamarátka, že so svojim randítkom sa za ruku po meste vodila, pretože nemala silu stále proti niečomu protestovať, aj keď spolu rozhodne neboli.

6. Spoločné fotky?
Zmenil si fotku na monitore počítača, prípadne pozadie telefónu z fotky svojho auta/sexi ženskej stiahnutej z internetu na Vašu spoločnú fotku? Toto už SKUTOČNE niečo znamenať môže. Celkovo spoločné fotky nevznikajú len tak. Dokonca ani blogerky, ktoré fotia všetko sa so svojimi randítkami úplne nefotia. 

7. Prespanie do rána?
Čo mohlo byť trocha diskutabilné je prespanie až do rána a dokonca napríklad spoločné raňajky. Povedala by som, že toto bude väčšina žien brať ako niečo viac. Chlapi sú ale často galantní a aj svoje šukátka si nechávajú doma prespať a dokonca im niekedy urobia aj raňajky.
Mám kamaráta, ktorý podobný scenár opakuje pravidelne a pravidelne musí slečnám vysvetľovať, že to, že je gentleman neznamená nič viac. A síce prespí a dostane raňajky, je pravdepodobné, že len raz.

8. Kvety?
Ženy všeobecne berú kytice kvetov ako vyznanie lásky. Isté zdroje tvrdia, že kyticou červených ruží hovorí - milujem Ťa. Keď ju dostanete len tak, za zamyslenie to stojí. Ale kvety k narodkám, promóciam alebo ku Dňu žien sú kvety, k narodkám, promóciam alebo ku Dňu žien. Ukazovateľ ktorý môže,ale aj nemusí znamenať vôbec nič.
Ja som posledný rok dostávala každý mesiac nádherné kytice, ktoré mi kuriér vždy doniesol domov. Bez podpisu, bez odkazu, len tak. Dokopy mi prišlo asi 10 kytíc, ale doteraz neviem, od koho. Táto skúsenosť ma naučila, že chlapi niekedy dávajú kytice len tak. Predpokladám, že keby ma miloval, ozve sa. (Aj keď v tomto prípade asi so mnou len stratil trpezlivosť, že som za rok neprišla na to, kto to je).


9. Zdieľaný Google kalendár?
Dlho ma nič nevydesilo tak, ako tento mail. Google mi oznamoval, že pán X mi zazdieľal svoj osobný kalendár. Rozpísaná každá hodina dňa. Od schôdzky s generálnym riaditeľom firmy, až po to, čo z kozmetiky chýba v jeho kúpeľni a je potrebné to doplniť. Informácie, ktoré nepotrebuješ a nechceš vedieť. Ale môžeš tam nájsť napríklad udalosť ,,1.výmesačie" a všetky otázky sú okamžite zodpovedané. A nie len to, viete dokonca aj DÁTUM, na ktorý je vhodné nezabudnúť!

10. Pozvanie na vzťah na FB?
Facebook upozornenie, ktoré dokáže vydesiť viac než vyššie spomenutý email. Pretože v tomto prípade je to viac než jasné. 
Ešte nedávno sa často stávalo, že sa ľudia dávali do vzťahu zo srandy s kdekým. Všeobecne som tieto FB vzťahy brala vždy dosť na ľahkú váhu. S kamarátom sme si urobili srandu tiež a na FB sme sa zasnúbili. Kedže som už ale bola v ,,TOM VEKU", všetci si mysleli, že sme sa skutočne zasnúbili. Stavím sa, že si to plno ľudí myslí stále a nedočkavo očakáva moju svadbu.

11. Rodinná oslava
Ďalší tiež celkom dobrý ukazovateľ. Celkovo akékoľvek predstavovačky s rodinou /priateľmi sú niečo podobné ako vzťah na Facebooku. Zrazu Vás všetci vidia. A všetci si Vás už budú navždy pamätať, pretože je to rodina a všetci Vás berú ako potenciálneho budúceho člena. Ja som raz bola na rodinnej oslave s kamarátom gayom, ako jeho priateľka, aby si jeho rodina nemyslela, že je gay. Doteraz sa na mňa pýtajú. 

12. Plánovanie budúcnosti?
Možno to je stále randítko, ale je predpoklad, že čoskoro si u Teba nechá kefku, alebo Ťa na ulici chytí za ruku.

13. Toto je moja...?
Vlastne jeden z mála prípadov, kedy je všetko absolútne jasné je to, keď Vás predstaví ako svoju priateľku.  
Napísalo mi jedno dievča, ktoré si kupovalo novú kuchyňu a pracovníkovi firmy predstavila svoje randítko ako známeho. Neskôr jej ,,známy" oznámil, že môže pokojne hovoriť frajer.


Ale ako povedala Carrie ,,Nič pred MILUJEM Ťa sa nepočíta". Tak potom sa už bude. ASI.


Po tom, čo som prečítala desiatky článkov, ktoré rozoberali túto tému, opýtala sa na to všetkých kamarátov a ľudí v mojom okolí a zhrnula všetky poznatky som prišla na to, že vlastne nikto nevie, ako to je. Asi by to malo vyplynúť zo situácie. Mali by sme to nejako cítiť, prísť na to. Alebo sa opýtať. Prípadne oznámiť. Jedna z najlepších rád, akú som dostala bola tá, že keď si fakt nie ste istí, povedzte svojmu randítku, že idete na rande s niekým iným. a počkajte si na jeho reakciu. Radu som dostala od slečny, ktorej jej vtedy ešte randítko, dnes už priateľ urobil scénu, že na aké rande akože chce ísť. 
Pred pár dňami som sa zoznámila s párikom, ktorý by mohol byť ukážkovým príkladom toho, ako to vyzerá, keď už randítko nie je len randítko. Držať sa za ruky v divadle považujem za ukazovateľ s tou najvyššou hodnotou, niekde tesne predtým, než si to skutočne poviete. Držanie sa za ruku v divadle by mohlo mať svoju vlastnú kategóriu vyššie. Bez výnimky. Opýtala som sa, či sú spolu a odpoveď ma zarazila. Že nie. Že sú len kamaráti. No tak dobre. Ale kto sa v tom má potom vyznať?










Majte sa najkrajšie ako viete!
Vaša





You Might Also Like

3 komentárov

KNIHA NEINSTANTNE KRÁSNA

KNIHA NEINSTANTNE KRÁSNA

Vypočuj si PODCAST