Deň, kedy je dovolené, mať obidve ruky ľavé. DEŇ ĽAVÁKOV !

0:03


Predstavte si, že sa ocitnete vo svete, prispôsobenom pre iné tvory. Všetko čo chytíte do ruky je naopak, držíte to nemotorne, alebo to chytiť neviete vôbec.Všade kde prídete je všetko naopak a zrazu nie ste schopní používať veci bežnej potreby. Za týmto iným svetom ani netreba ďaleko chodiť. Stačí keď sa narodíte ako ľavák do tohto sveta nakonfigurovaného pre pravorukých. Hovorí sa, že vďaka kontrole pravej mozgovej hemisféry sú ľaváci nadaní, tvoriví a veľmi inteligentní ľudia. Ale bodaj by nie! Pravák si nedokáže predstaviť, aké je pre ľaváka ťažké vysporiadať sa s nástrahami tohto ,,iného" pravorukého sveta. Vždy ma trápilo to, prečo nedokážem otvoriť konzervu alebo strihať nožnicami. Myslela som si o sebe že som neschopná a skutočne ľavá. Ale áno, presne to bol vždy ten problém. Bola som "ľavá" a preto som sa márne snažila otvárať konzervu otvárakom prispôsobenom pre pravákov a tiež strihať ,,bežnými" nožničkami. Keď si umývam zuby alebo píšem perom na ktorom je niečo napísané, písmenká mám hore nohami. Mojim veľkým problémom vždy bolo pri šoférovaní radenie rýchlosti. Praváci to robia automaticky, ľahko a asi sa ani nikdy nezamýšľali nad tým, že niekomu to môže spôsobovať problémy. Pravú ruku používam minimálne a robiť s ňou jemné presné pohyby mi stále robí veľký problém. Koľko krát ste ako ľavák počuli posmešnú vetu: ,,Držíš ten príbor naopak!" alebo ,,Ty nevieš ktorá je pravá? Však tá ktorou píšeš!" Ale nie ! Je to presne tá, ktorou nepíšeš ! A niekedy trvá aj celý život, zvyknúť si na to. Maminka by vedela rozprávať o mojej perfektne navigácii, keď sa niekam potrebujeme dostať. ,,Mami doľava! Nie! Odbočila si zle, myslela som do tej druhej ľavej.." 
Mnoho krát sa mi stalo, že som v kaviarni pri nalievaní čaju z kanvičky s rúčkou otočenou na pravú stranu buď porozlievala alebo sa popálila. Kto nevedel aký mám ,,problém" si povedal- tá je ale neschopná. Dala by som mu vyskúšať na jeden deň, aké to je :)
Kedy naposledy ste v banke alebo na pošte podpisovali nejaké dokumenty? Stretli ste sa niekedy s umiestnením pera naľavo? Väčšina pravákov na túto otázku jednoznačne odpovedať nevie, pretože sotva niekde zaznamenali to, na ktorej strane sa nachádza pero na gumičke. Táto maličkosť v bežnom svete prehliadnuteľná sa ale stala veľkým problémom pre ľavákov, ktorí majú problém podpísať dokumenty gumičkou ktorá na ľavú stranu nedočiahne.  Pri vyberaní peňazí z bankomatu sú všetky dôležité časti napravo. Videli ste niekedy bankomat, kde ste kartu vkladali naľavo? Alebo chladničku a mikrovlnku ktorých dvierka sa otvárajú sprava? Niekedy mám problém otvoriť dvierka na chladničke normálne ako bežní ľudia. Neviem odhadnúť silu, akou potiahnuť. Veľa krát sa mi stane, že veci z dvierok chladničky popadajú.
Na základnej škole, som bola vždy smutná z toho, že všetci moji spolužiaci mohli písať atramentovým perom, len ja som musela písať obyčajným, lebo by som si všetko rozmazala. Dodnes ma písmo atramentovým perom fascinuje, pretože pre mňa to nebola vôbec samozrejmosť ako pre všetkých ostatných. V škole som často krát mala problém so sedením na stoličkách s vysúvacím stolíkom, ktorý bol vždy napravo. Na týchto stolíkoch bolo pre mňa takmer nemožné písať a preto som radšej písala na kolenách. Tiež mojim večným problémom bolo rysovanie. Ľavák ťahá čiaru sprava doľava, ale štandardné pravítko má čísla presne naopak- núti nás rysovať naopak. Ľavou rukou to vôbec nie je jednoduché. Keď som sa učila písať písmenká, niektoré som písala zrkadlovo a osmičku bežným jednoťahovým spôsobom som nevedela napísať nikdy. Stále ju píšem ako dve kolieska na sebe. Keď sa hrám hru na počítači, ak je to možné prenastavím si ovládanie šípkami na ovládanie pomocou písmen WDSA. Predsa len, sú naľavo.   
Kamarát, ktorý mi tvrdil že z ľavorukosti robím zbytočne veľkú vedu som požičala moje ľavácke nožničky a dala som mu vystrihnúť koliesko z papiera. Nedokázal to. Vtedy pochopil, aké je pre ľaváka žiť v pravorukom svete.
 Ľaváci sú od malička vystavení vplyvu všadeprítomnej nadradenosti pravej ruky a musia sa prispôsobiť. Niekomu sa to darí viac, niekomu menej. Ja som z tých nešikovnejších a jedna z mála vecí, ktorú som sa naučila pravou je používanie myšky pri práci s počítačom.  Nad prípadnými posmeškami s úsmevom len kývnem rukou. Samozrejme ľavou :) 
Každý deň vykračujeme ľavou a prináša nám to šťastie ! V duchu myšlienky že byť ľavákom je krásne si užite dnešný deň, kedy je dovolené, mať každú stranu ľavú :) 


You Might Also Like

0 komentárov

KNIHA NEINSTANTNE KRÁSNA

KNIHA NEINSTANTNE KRÁSNA

Vypočuj si PODCAST