POLNOČNÝ DENNÍK

15:31



Dlhšie som sem nič nepísala ale to z toho dôvodu, že už o týždeň odchádzam a pomaly sa na to psychicky pripravujem. Učím sa francúzštinu a chodím do fitka, aby som nemyslela na zbytočnosti. Dnes som ale dostala podnet od čitateľky, že každý deň klikne na blog, čo je nové a dlho dlho nič. Tak Vám sem pridám recenziu, ktorú som písala minulú noc pre čitateľský portál www.citaj.to. Musíme ju trocha ešte poupravovať ale sem hodím celú, pôvodnú verziu :) O tejto knihe som tu už raz písala, ale len tak okrajovo, kvôli citátu. Príjemné čítanie.

Máte pocit, že ho poznáte. Že sa vám každým jedným slovom dostáva viac a viac pod kožu. Jeho otvorenosť a intimita vás donúti uveriť každému jednému slovu. Taký je Matkin, taký je jeho Polnočný denník. Každou prečítanou stránkou ho chcete mať pri sebe bližšie, ale najlepšiu kamarátku, na ktorej vám záleží budete pred ním varovať. Po prečítaní budete mať pocit, že ho dokonale poznáte, aj keď v skutočnosti vôbec netušíte, kto naozaj je.

,,Nemusím nič vysvetľovať, za nič sa ospravedlňovať. Žiadne plány do budúcnosti, len zber zážitkov. Ak sa vám to zdá trápne, nečítajte ďalej.“

Matkin opisuje vo svojom denníku, svoje životné kroky, citové vzplanutia, začiatky aj konce, rozhodnutia dobré aj tie zlé. Ukazuje nám ako sa pozerať na svet s nadhľadom, ako vo všetkom vidieť to krásne. Rozpráva o svojom živote o takom, aký v skutočnosti je.

,,V poslednej dobe som si už zvykol, že môj život sa prestal odohrávať podľa nejakých vopred predvídateľných zákonov. Odvíja sa v nepravidelných skokoch, skratkách a môj príbeh sa stále zauzľuje, rozuzľuje a nečakane mení smer..."

 V nejednej vete sa nájdete, pochopíte, že jeho na prvý pohľad plytko a povrchne vyzerajúce vety majú hlbokú myšlienku. Píše o vzťahoch tak, ako o nich nikto nehovorí. Chladno, necitlivo a bez zbytočnej servítky pred ústami.  Často krát si poviete: ,,To poznám, to sa mi deje bežne...“ Ale dokázali by ste svoje bežné pocity opísať takto skutočne?

„Náhody naozaj neexistujú a termín náhoda je len slovo nahrádzajúce náš pocit bezmocnosti nad sledom udalostí, ktoré si nedokážeme vysvetliť.“

Hlavnú rolu v jeho zážitkoch hrá láska a vzťahy mužov a žien. Tento kokteil vulgarizmov so sexuálnym podtónom vám nedovolí pustiť knihy z ruky skôr než ju prečítate.

 „Pochopil som, že spoločná existencia mužov a žien je o hrách s mierne premenlivými pravidlami, a keď chcete mať kocku, na ktorej padajú najčastejšie šestky, musíte pre to niečo urobiť.“

Dejom vás bude sprevádzať jeho sestra Hysterka a jej najlepšia priateľka Ranená labuť. Všetko sa bude točiť okolo ich vzájomných vzťahov aj nevzťahov. O tom ako sa dokážu popasovať so životom a so všetkými nástrahami, ktoré má pre nich pripravené.

,,Keď je človek zamilovaný, to ešte neznamená, že nemá problémy. To si len ľudia čakajúci na ten stav eufórie z existencie druhého človeka tak predstavujú. Že to príde a všetko bude úžasné. Bude to úžasné, ale až po pekelnej drine.”

A práve o tejto drine to všetko je. O schopnosti vedieť si vybrať správne, nebáť sa zmien však : „Nič nie je jednoduché a každá zmena bolí, aj keď je to zmena prinášajúca to, po čom sme dlho túžili.“
Po prečítaní knihy pochopíte, že nie vždy je to čo si želáte to správne a že aj snívať treba opatrne. A v láske to platí dvojnásobne, pretože láska je iná, vždy nás prekvapí a hlavne:

,,Láska je o výnimkách. Preto sa muž zaťažený na drobné blondíny zamiluje do vysokej brunety. Preto fajčiari prestávajú fajčiť a nefajčiari začínajú....“...práve preto sa ľudia menia, stávajú sa zraniteľnými, vzdávajú sa alebo dokážu bojovať…bojovať až do úplného konca. A práve na úplnom konci zistíte, že keď ,,ideš do neba, nemôžeš minúť peklo", že stratené sa ťažko hľadá a keď niekoho necháš ísť, už sa nevráti a hlavne to, že človek si to v tej rýchlosti, akou život plynie ani nestihne uvedomiť.



,,Muži sú skutočne iní než ženy. A ako s nimi treba zaobchádzať som sa dozvedela asi o dvadsať rokov neskôr, než som to najviac potrebovala vedieť."







You Might Also Like

0 komentárov

KNIHA NEINSTANTNE KRÁSNA

KNIHA NEINSTANTNE KRÁSNA

Vypočuj si PODCAST