Je suis une étudiante étrangère !

20:14

Mám za sebou tri týždne nového semestra a musím sa pochváliť jednou veľmi nezvyčajnou vecou netypickou pre moju osobu. A to 100% dochádzkou ! Normálny človek si povie: No a? Ale tí čo ma poznajú a hlavne moji spolužiaci (súčasní aj bývalí) si v tomto momente prečítajú predchádzajúcu vetu neveriacky znova. Ja som do školy chodila len na to čo bolo naozaj povinné a keď bola prípustná 4 hodinová absencia, tak som tam tie 4 hodiny nebola aj keby som namiesto toho cvika mala radšej niekde umierať od nudy. Keď som sa dozvedela, že tu nič povinné nie je a na skúšky môžem ísť aj ak som ani jednu prednášku ani cvičenie neabsolvovala, hneď som vedela, že na tejto univerzite budem mať veľký problém s dochádzkou. (Kiež by som bola vtedy tušila aké skúšky ma čakajú :D). Ale tieto tri týždne som to zvládla a som na seba hrdá, lebo sa mi to ešte nikdy nepodarilo... 
Pri tejto výnimočnej príležitosti som sa rozhodla vám napísať niečo o mojom štúdiu vo Francúzsku. A tiež zodpovedať otázku- čo sa to vlastne učím. Pre pár dňami sa ma opýtala jedna slečna veľmi zaujímavú vec- Ako to, že študujem fyziku, keď sme sa všetko naučili na strednej, čo sa na tom dá študovať ďalej, hlbšie. Nuž otázka ma trocha pobavila a dúfam, že Ti týmto článkom odpoviem. 
O škole som zvykla písať aj predtým, takže niektoré veci nebudú novinkou, napríklad aj to, že sa mi rozvrh mení každý týždeň. Najprv som si na to nevedela zvyknúť a pekne ma to štvalo, ale teraz vždy s nadšeným očakávaním pozerám v nedeľu večer do systému, kde rozvrhy mám zverejnené a hľadám voľné miesta v týždni, aspoň na čiastočné nadýchnutie, vydýchnutie a načerpanie novej sily. Novinkou v tomto semestri je to, že nie len že sa mi mení každý týždeň rozvrh, mne sa menia aj predmety. Napríklad jeden týždeň sa zrazu objavili dva predmety, ktoré som predtým nemala- ALE v rozvrhu boli rovnakou farbou ako predmet, ktorý som už predtým mala a to znamená- že patria k sebe, nech sa volajú akokoľvek odlišne. Áno Francúzi sú blázni ! Na ukážku pripájam rozvrh posledného týždňa.


Semester je približne v polovici a všetci moji spolužiaci vyzerajú ako keby podobné týždne absolvovali posledné 3 roky každý deň, vrátane víkendov. Ja sa ale snažím byť šťastná stále a moje natešené úsmevy často- krát spolužiaci komentujú tým, či cez prestávky chodím šnupať kokaín...
Okrem týchto rozdielov medzi touto univerzitou a univerzitou na Slovensku som postrehla ešte zopár celkom viditeľných rozdielov. Medzi najzákladnejší, ktorý ja vnímam veľmi intenzívne patrí dĺžka prednášok. Kým na Slovensku trvá dvojhodinová prednáška len 100 minút, tu keď sa povie dvojhodinová- znamená to dve hodiny- 120 minút ani o sekundu kratšie. Niektorí dokonca zvyknú prednášky predlžovať a v tých prípadoch už profesor, ktorý prišiel na ďalšiu prednášku čaká na chodbe.
Obed je pre Francúzov posvätný a v čase od 12:00 do 14:00 sa neučí za žiadnych okolností. Na Slovensku- obed, neobed prednáška bude. Tento týždeň som ale mala prednášku do 13:00 v piatok čo boli na ich zvyky veľmi nezvyčajné. Ale nakoniec sme skončili skôr, čo bolo ešte nezvyčajnejšie. 
Wifi signál funguje len na chodbách a v miestnosti 119. Majú to dobre vyriešené, na prednáškach proste wifi nechytíte. 
Ale hlavným rozdielom s univerzitou na Slovensku je systém skúšok. Všetky sú vrámci jedného týždňa- čo znamená, že máte napríklad 9 skúšok za 4 dni- ako som to mala ja minulý semester. Na Slovensku netreba chodiť na prednášky, pretože keď mám na jednu skúšku napríklad 5 dní na učenie tak za ten čas stíham zohnať poznámky, naučiť sa to a ešte aj vymaľovať izbu na fialovo. Ale tu sa to nedá. Keď som pár dní pred skúškami zistila, že sú všetky jeden týždeň nevedela som či sa mám smiať alebo plakať. Asi nemá zmysel hovoriť, že som 4 dni pred skúškami mala poznámky len z jedného predmetu.. 
Čo sa týka mojich predmetov, na to sa ma ľudia často pýtajú tak tu je ukážka toho čo mám napríklad tento semester alebo som mala minulý :)
Tak napríklad: Jadrová astrofyzika, Teória jadrových bômb, Jadrová fyzika, Štatistická fyzika, Teória zrážok, Fyzika detektorov, Kvantová relativistická mechanika, Subatomárna fyzika, Anorganická molekulárna chémia, Mechanika kvapalín, a potom predmety, ktorých prekladom som si nie celkom istá, tak ich napíšem radšej vo francúzštine- Propriétés magnétiques, Physique solides déformables, alebo Neutronique. Toto je miesto, kedy sa naskytuje priestor na odpoveď na položenú otázku či sa fyzika dá študovať aj hlbšie ako na strednej. No naozaj dá :)
Niektoré sú celkom zaujímavé ale na niektorých ani po 5 prednáškach nemám šajnu čo sa učíme. Ale to sa mi stávalo pomerne často aj na Slovensku, takže ma to nejako neprekvapuje. 
Len tak pre vytvorenie obrazu som pofotila zopár mojich prednášok a okomentovala tie, ktoré sú nejakým spôsobom zaujímavé. Je mi to smiešne keď sa na to pozerám. Lebo pred pár dňami som na Facebook dávala jednu fotku, že aké strašné veci sa učím...ale ono to je všetko rovnako strašné... :)
Ale aj napriek tomu, je to moja fyzika a nech na ňu nadávam akokoľvek, vždy príde moment, keď mi zoberie dych a ja viem, že som si vybrala správne!

Théorie des collisions / Teória zrážok
Keď som tento predmet videla prvý krát v rozvrhu, veľmi som sa potešila. Znelo to ako niečo naozaj zaujímavé. Navyše nám to prednáša jedna perfektná ženská. Keď som ju prvý krát videla nazvala som ju FAIRY lebo vyzerá ako naozajstná víla z Petra Pana. Následne začala rozprávať o výrobe jadrových bômb a o výbuchoch hviezd a mne došlo, že už ani tie víly z Krajiny- Nekrajiny nie sú to čo bývali. Tento semester ju máme na Teórii zrážok a to je katastrofa sveta. Seriózne. Dve hodiny nám číta rovnice a celých 120 minút bez prestania píše. Snažila som sa ju vyfotiť ale nedalo sa, tak aspoň zozadu. Na druhom obrázku môžete vidieť, čo víla stihla za tri hodiny. OBOJSTRANNE! 





Physique statistique 2 /Štatistická fyzika 2
Na Slovensku bol tento predmet mojim najväčším strašiakom ale tu mojou najväčšou láskou. Nie že by som mala v záľube nejaké štatistické šialenosti a štatistická fyzika je teda šialenosť ALE prednáša nám to RUS ! Rus, ktorý síce rozpráva francúzsky ale s najnádhernejším ruským prízvukom. Toto je jediná prednáška, kde sa za dve hodiny nepozriem ani raz na hodiny a neprajem si jej rýchly koniec. Milujem ho, aj keď má obrúčku!


Physique des detectors / Fyzika detektorov
A toto je bezkonkurenčne to najlepšie, čo som na tejto škole zažila. Profesor nám chodí prednášať počas "obedných prestávok" (:D) v CERNe a tie prednášky sú fakt na úrovni. Rozpráva zaujímavo, pútavo a každý druhý týždeň anglicky. V piatok rozprával o zdrojoch častíc, vzniku kvarkov a počítali sme energie častíc v LHC. Mala som občas pocit, že nedýcham.


Neutronique
Počas týchto prednášok som stihla prečítať Annu Kareninu, Malého Princa, Miluj ma ironicky a Láska je chyba v programe. Rozpráva nezrozumiteľne, píše nečitateľne. No katastrofa sveta!


Physique solides déformables
Ďalšia prednáška, ktorá mi poskytuje priestor na vzdelávanie sa na pôde literárnych velikánov.
,,Nabudúce od niekoho prefotiť papiere. Čítala som knihu". Nuž.


Astrophysique nucléaire, Bombes nucléaires
Tieto predmety som mala minulý semester a bolo to naozaj úplne super! Prednášala nám to víla a na domácu úlohu sme dostali návrh vlastnej jadrovej bomby.


Mechanique quantique
Ako posledný predmet, ktorý by som chcela spomenúť je skutočný bonbónik. Kvantová mechanika. Toto je fyzika, ktorú by som dala naštudovať každému. Lebo je to naozaj neuveriteľné! Rozprávanie z iného sveta, ako nám zvykol hovoriť náš prednášajúci ešte keď som tento predmet absolvovala na Slovensku. Že keď si budeme myslieť, že jej rozumieme, dostali sme sa do momentu, keď nerozumieme vôbec ničomu. O tom ako sa kvantová častica dokáže odraziť nie len od prekážky ale aj od jamy, ako si dokáže požičať energiu od jamy aby sa z nej dostala. O tom ako bola častica na mieste skôr ako tam prišla a o tom že síce 10 na mínus 78 je malá pravdepodobnosť, ale nenulová !


Na úplný záver pridávam fotky na želanie. Trvalo mi to síce polroka, ale konečne sa mi podarilo nafotiť Campus a aj nejaké priestory školy :)















You Might Also Like

1 komentárov

KNIHA NEINSTANTNE KRÁSNA

KNIHA NEINSTANTNE KRÁSNA

Vypočuj si PODCAST