Po týždni v Nórsku. 11 vecí, ktoré ma v Bergene zaujali.

10:41

Na prvý pohľad som sa do tohto mesta zamilovala. More, prístav, veľké lode, farebné domy, obrovské kopce, milión jazier, elektromobily, koše na triedený odpad na každom kroku. V prvom momente som mala pocit, že toto mesto zosadí z môjho pomyselného trónu obľúbenosti Ženevu a možno by sa tak aj bolo stalo, keby nezačalo pršať a omylom som nenatrafila na rybí trh. Teda, nie že by v Ženeve nepršalo, no tu prší stále a na rybom trhu predávajú sobie, losie a veľrybie mäso.

Spísala som pár vecí, ktoré ma po prvých dňoch zaujali.

1. Nóri majú 17 výrazov pre dážď. A to čo je pre mňa počasie vylučujúce môj pobyt mimo domu, je u nich ľahký dážď. Prší fakt stále. Prvé tri dni po prílete bolo krásne, žiaden dážď a ja som sa tešila, že využijem letné šatičky, ktoré som si veľmi rozumne nabalila (však august, v Prahe vonka 30 stupňov, to že som si zobrala bundu a dlhé nohavice považujem za veľký osobný úspech). No pán ktorý sa o nás stará a v Bergene žije niekoľko desiatok rokov hovoril, že to je veľmi nezvyčajné a že 2 dni dozadu padol v meste rekord v zrážkach za deň. Po prvom dni v meste a po 1 dni bez dažďa sme videli pred jedným domom pána, ktorý polieval trávnik. 

2. V Bergene sú na každom kroku fontány. Nerozumiem. To asi keď prestane pršať aby im nebolo smutno za vodou.

3. Okrem počasia a mŕtvych zvierat ma celkom prekvapila ďalšia vec a to fakt, že chodec je úplne výsostný a má prednosť pred úplne všetkým. Autami, autobusmi aj električkami. A to môže ísť aj na červenú. Proste Vás vždy pustia. Bez trúbenia a nejakého rozčuľovania, jednoducho s úsmevom. Neviem, či musia, ale robia to. Veľmi nezvyčajná vec hlavne pre ľudí, ktorí sú zvyknutí na nervóznych a stále sa ponáhľajúcich vodičov. A veľmi potešujúca vec pre niekoho ako ja, koho už auto pri prechode na červenú takmer zrazilo toľkokrát.  

4. Všade samé elektromobily. Majú čudné tvary a sú úplne tiché. A v nich šialene ohľaduplní vodiči,  (Viď bod. 3). Keď idete stredom cesty a za Vami ide auto, ani ho nepočujete. A ono Vám nezatrúbi. Proste počká, kým odídete z cesty a dovtedy pôjde za Vami. Toto by som urobila na Slovensku a z tej cesty by som už neodišla po vlastných nikdy. 

5. Ľudia sú veľkí introverti a veľmi sa neusmievajú. Ale tiež by som sa neusmievala keby mi v meste v ktorom žijem pršalo 360 dní v roku. A keď náhodou neprší, je nad mestom hmla ako svet. Slečna, ktorá v Nórsku žije už niekoľko rokov mi povedala, že človeka ako ja by v Nórsku nikdy nestretla (beriem ako kompliment :)). 

6. Alkohol sa dá kúpiť len v špeciálnych obchodov a len do určitej hodiny. Cez týždeň do 18 - tej a v sobotu len do 15. Teda, nie že by som to skúšala, ale počula som.

7. Nóri strašne málo jedia. Obedy si nosia v lunch boxoch, do ktorých by ste nenatlačili ani jedno nakrájané jablko a to ani pri snahe všetkých fyzikálnych zákonov vyhovieť Vám. 

8. Nórština je fakt čudný jazyk. Niekedy mám pocit, že si vymýšľajú slová, keď sa spolu rozprávajú. Také dlhé slová  s náhodným rozmiestnených písmenok predsa nemohol nikto vymyslieť! Občas sa niečo podobá na niečo z angličtiny, francúzštiny alebo nemčiny, ale inak to je taká neskutočná hatlanina, že obdivujem každého, kto sa to dokáže naučiť. A v každom slove musí byť písmenko S!

9. V nedeľu sú zatvorené všetky obchody. A v sobotu majú skrátené otváracie hodiny, ktoré sú vždy napísané obrovskými písmenami na budove obchodu, hneď vedľa názvu. Veľmi dobré. No asi by som tu nemohla aplikovať moje sobotné večerné pobyty v nákupnom centre.

10. Na tomto mieste vie absolútne každý anglicky. Deti, predavačka v obchode aj 70 ročný pán čakajúci na zastávke na autobus. Dôvodom je hlavne to, že Nóri sú vystavovaní angličtine už od detstva, kedže v telke majú všetky filmy v originálnom znení, s nórskymi titulkami.

11. Nórsko získava až 98% elektrickej energie z vody, V tomto smere je najekologickejšou krajinou sveta. Ale to že lovia soby, losy a veľryby im neodpustím, ani keby to bolo 100%.


































Majte sa krásne ! A užívajte posledné teplé dni :)
S láskou 
Vaša


You Might Also Like

0 komentárov

KNIHA NEINSTANTNE KRÁSNA

KNIHA NEINSTANTNE KRÁSNA

Vypočuj si PODCAST