Zlomeniny, popáleniny a iné domáce záležitosti

18:52



Ľudia sa ma často pýtajú na to, čo považujem za svoj najväčší úspech. Či to je vyštudovaná ťažká škola, vydaná kniha, diár, blog, alebo len tak celkovo užívanie si života naplno? Ja ale považujem za najväčší úspech niečo úplne iné. A to konkrétne to, že som sa dokázala udržať nažive až do dnes. Nech to už znie akokoľvek elementárne a prirodzene, v mojom prípade to totiž nie vždy bolo úplne ľahké. Celkom mi to komplikoval fakt, že ak je niečo, čo mi skutočne v živote chýba, je to pud sebazáchovy. No a občas rozum. Ale o tom, som na tomto mieste už popísala dosť. A ľudia to samozrejme vnímajú, pretože keď mi nedávno napísali z jednej firmy ohľadom spolupráce, začínalo to tým, že ja som taká nemožná a na propagáciu niečoho takéhoto by som sa hodila. Je fajn, že mi firmy konečne ponúkajú aj niečo vhodné pre mňa a nie len plienky, krmivo pre psy, prípadne prípravky na chudnutie. 
  

 Nechce sa Vám čítať? Vypočujte si PODCAST 😊




Keď som začala chodiť na crossfit, rodina sa modlila, aby som sa tam s nejakou činkou neprizabila. No ale bodaj by nie, keď som si rameno dokázala vykĺbiť aj na hodine jógy. Medzi moje najkurioznejšie úrazy patrí asi to, keď som si na hokeji v Skalici strekla do oka sekundové lepidlo. Na hokeji v Žiline som si pre zmenu zlomila zápästie. Na tomto mieste je asi dôležité dodať, že ja som hokej nehrala. V Martine v Tescu, v oddelení alkoholu asi o druhej ráno, som si pri robení kotrmelca na zemi rozštiepila krčný stavec. CT, MRI, hroziaca operácia a neschopnosť poriadneho pohybu viac ako dva mesiace. Pri hojdaní sa na barovej stoličke, niekedy v strede týždňa na obed, som spadla priamo hlavou na bar a zlomila som si dva predné zuby. Jeden prst na ľavej ruke som mala zlomený trikrát po sebe a nedala som mu veľmi príležitosť na to, aby sa zrástol. Polroka som v škole nemohla písať. Medzi ,,úrazy” by som mohla zaradiť aj sledovanie zatmenia slnka bez sklíčka, čo ma stálo pár dioptrií. Konkrétne takmer 10. Pri otváraní šampónu vidličkou som si prepichla necht a pri prechádzke po záhrade som si pichla vidly do nohy. 
Každý z mojich úrazov bol nepochopiteľný a logicky nevysvetliteľný. Úrazy, ktoré som v živote zažila sa ale takmer nikdy nestali pri nejakej reálnej práci, prípadne pri športe. Nikdy som tomu totiž nebola vystavená. Mamina so mnou žila a vedela, že je lepšie sústrediť sa na moje vzdelanie a domáce práce nechať povolanejším, šikovnejším a schopnejším života na planéte Zem. Nikdy som doma nevarila, hlbšie neupratovala a dokonca ani nepolievala kvety. Vlastne si ani nespomínam, že by zo strany maminy bol nejaký pokus o začlenenie ma do normálneho života. A potom to dopadlo tak, že som encyklopédiu vesmíru vedela aj odzadu, no umyť riad bez obetí bol neprekonateľný problém. A moju prvú polievku som varila v televíznej relácii v 25 rokoch. No keď sme si pri tej encyklopédií vesmíru, tá mi raz inak tiež zlomila prst. Ale to je iný príbeh.


Tu je 50 príbehov tých, ktorí sa ale v domácnosti rozhodli niečo urobiť. 
A možno asi radšej nemali.


1. ,,Robila som hranolky na panvici na oleji a po chvíľke nepozornosti (Instagram) začali horieť. Nič lepšie mi nenapadlo, ako to poliať studenou vodou. V nemocnici som strávila nasledujúce 3 týždne s ťažkými popáleninami."
  
2. ,,Snažila som sa napraviť nakrivo zavesený obraz v obývačke. Spadla som na roh gauča a zlomila si tri rebrá a prepichla pľúca."

Písal mi tiež chlapec, ktorý si rebro zlomil pri páde počas spánku z poschodovej postele. Ďalšia slečna si pri rovnakom páde zlomila obidve ruky. Nie len rôzne domáce práce, ale tiež spánok je nebezpečná ,,činnosť".
   
3. ,,Po tom, ako som sama a veľmi hrdo zložila poličku z Ikea a navŕtala na stenu nad posteľ, sa v noci zo steny vylomila a zrútila sa aj s jej obsahom na mňa do postele. Výsledok? Rozbitá hlava, 6 stehov a otras mozgu."

Nedávno som niekde čítala, že po tom, ako malého chlapca zabila skriňa z Ikei, jeho rodičia od tohto reťazca vysúdili rekordnú sumu peňazí. Skús. 
  
4.    ,,Robili sme niečo na záhrade a vybehla som hore po nanuky. Hádzala som z balkóna, také mini Cornetta, sestra chytila, mama sa pozrela hore a chcela povedať, že nechce. Bolo neskoro. Nanuk letel a trafil ju špicom do oka. Museli jej ho zašívať."

Zistila som viac. Vidí. Vďakabohu. 
  
5.    ,,Počas varenia nedeľného obeda sa mi od plameňa chytil rukáv. Začalo to strašne rýchlo horieť a jediné čo mi napadlo bolo, hasiť to rukou. Popáleniny 2. a 3 stupňa na oboch rukách."
   
6.    ,,Moja mamina si pri páde z parapetnej dosky počas umývania okien vykĺbila rameno. Vždy duchaprítomný otec nabehol, že on to už neraz naprával. A počas tohto nahadzovania ramena naspäť jej zlomil kľúčnu kosť."
   
Keď som tento príbeh zdieľala na Instagrame, napísala mi slečna, že niečo rovnaké zažila tiež a že neverí, že sa to stalo viackrát. 
  
7.    ,,Spálila som si nohu počas žehlenia. Chcela som si narýchlo vyžehliť sukňu a keďže som sa ponáhľala, nestíhala som si ju vyzliecť."
   
8.    ,,Moje najhlúpejšie zranenie bolo krájanie zemiakov vykosťovacím nožom. Stálo ma to pár stehov."
   
9.    ,,Pri prečisťovaní upchatého odtoku vo vani som tam nasypala prípravok, ktorý s tým mal pomôcť. Podľa návodu som to zaliala horúcou vodou a pozerala sa, čo sa bude diať. Chvíľku nič, pár bubliniek a zrazu odtiaľ vystrelil obrovský gejzír horúcej vody, priamo mne do tváre. Diagnóza: poleptanie rohovky a spojivky oka. A vraj som na tom mohla byť omnoho horšie, keby som bola použila vriacu vodu – podľa návodu a nie len horúcu.“
  
10. ,,Ja som raz zbierala suché prádlo z vešiaka, ponožkou som zavadila o kaktus a hodila si ho do oka. Asi 24 hodín som čakala, či sa ten problém nevyrieši sám. Nevyriešil. Plakala som krv a musela som sa ísť na pohotovosť priznať."
   
11. ,,Môj drahý nedávno vešal obrazy a pri vŕtaní dierok do steny si prevŕtal ruku. Takže obrazy nemáme a museli sme navyše maľovať, pretože bola všade krv."
   
12. ,,Môj najhorší domáci úraz bola zlomená kostrč po páde v kúpeľni pri umývaní vane.“
   
13.  ,,Otváranie MEDU do čaju nožom ma stálo 16 stehov na ruke."
   
14.  ,,Keď som bola malá, rozoberali sme s bratom a jeho kamarátom starú skriňu, ktorá bola zbúchaná starými klincami. V procese som však na jednu dosku, z ktorej trčal klinec, stúpila, a keď mi prešiel celým priehlavkom, niesli ma chlapci domov v rukách. Kričala som pri tom, že nechcem byť na vozíku."

Happyend. Na vozíku nie je!
   
15.  ,,Raz som chcela otvoriť fľaškové pivo s nožíkom. Videla som, ako sa to robí. Ľahko a rýchlo. No ibaže ja som zobrala asi ten najväčší nožík, čo sme mali a išla som na to. Sústredenie level 100! Už som ho otvorila, keď sa mi nožík šmykol a šup medzi oči. Našťastie, sama neviem ako (!!!), ma to len oškrelo a ostala mi mini jazva na čele. Odvtedy pivo neotváram nožíkom."
   
16. ,,Ja som si dokázala zlomiť kosť v chodidle pri vešaní mokrého prádla.“
   
17. ,,Na obed som chcela robiť špenát a snažila som sa najväčším nožom, aký doma máme, rozdeliť dva zamrznuté balíčky špenátu. Odvtedy si necítim palec na ľavej ruke.“
   
18. ,,Ja som si tento rok dva dni pred maturitou (písomnou) zlomila dva prsty, keď som naťahovala plachtu na posteľ."
   
19. ,,Ako stále v sobotu ráno som umývala kúpeľňu a záchod. Manžel bol na služobnej ceste a chcela som ho prekvapiť, že upracem skôr, než príde a tak som sa ponáhľala. No stalo sa niečo, čo som nečakala. V nádobke so Savom už takmer nič nebolo a tak som s fľaštičkou hrkala, aby som z nej dostala posledné kvapky čistiaceho prostriedku. A tak som sa pozerala, či tam už fakt nič nie je a stlačila som to. A niečo tam ešte bolo, no už som s tým nevyčistila nič. Manžela som každopádne prekvapila, prišiel si ma vyzdvihnúť do nemocnice, kde som po zásahu chemikáliou do oka skončila.“
   
20. ,,Pri utieraní prachu vypadli také malé roldorové dvierka z poličky a rozsekli mi ucho. A potom že má človek upratovať.“
   
21. ,,Klepala som rezne a pozerala som pri tom telku. Rozštiepená kosť v prste."
   
22. ,,Rodičia kúpili novú chladničku a pomáhala som ju ockovi vyvážiť. Pod chladničku som dala prsty, aby sa mi lepšie držala a on ju vtedy pustil. Vyvažovanie chladničky skončilo na urgentnom príjme na pohotovosti, s rozmliaždenými troma prstami a veľkou sadrou na dva mesiace.“
   
23. ,,Pri krájaní mäsa do polievky mi vypadol nôž a spadol mi na zadnú stranu chodidla. Odsekol mi z päty a v kuchyni bolo viac krvi, ako polievky.“
   
24. ,,Počas vyprážania syra sa mi vyšmykol do rozpáleného oleja a spôsobila som si popáleniny 2. a 3. stupňa."
   
25. ,,Ono to ani nie je úraz, lebo sa nikto prakticky nezranil, no počas maľovania spálne nám spadol trojročný syn do vedra s farbou. Samozrejme sme ho hneď brali na pohotovosť, no okrem toho, že mal farbu všade, mu nebolo nič."
   
26. ,,Moja drahá babička varila v lete polievku a keď krájala zeleninu, do kuchyne vletela osa. A keďže je babička alergická, snažila sa ju nožom zahnať. NOŽOM! Snažila sa ju tak vehementne zabiť nožom v lete, že si nešťastnou náhodou odrezala bruško na palci na ruke. Dodnes si z nej robíme srandu, že ľudské mäso v polievke nechceme.“
   
27. ,,Umývala som okná, pošmykla som sa z parapetnej dosky a zlomila som si panvu."
   
28. ,,Môj otec si pri orezávaní divej slivky prepichol tŕňom ruku. A keďže sa bojí lekárov povedal, že to vyberať nebudeme a necháme to tam.“
   
29. ,,Pri mixovaní ovocia do ranného smoothie som si pomixovala aj prst. Ako? Sama neviem."
   
30.  ,,Zranila som sa pri tom, ako som sa snažila zabiť muchu. Trafila som lampu, rozbila žiarovku a tá mi rozsekala ruku. Mucha prežila.“
   
31. ,,Raňajkové úrazy sú moje. Najprv rozsekaný prst v mixéry a nedávno rozrezaná dlaň pri krájaní žemle. Krvi ako z prasaťa, no musela som ísť do práce. Nakoniec ma poslali na pohotovosť a ruka sa musela zašívať.“
   
32. ,,Uvarila som si čaj. Ani na to nebolo treba nejaké zvláštne kulinárske schopnosti. Zobrala som si ho do obývačky a položila som ho na gauč. Tam už sa ale nejaké schopnosti vyžadovali. Vyliala som si ho kompletne celý na seba a od kolena až po prsty som mala popáleniny druhého stupňa.“
   
33. ,,Pri výrobe vianočných koláčov som strčila prst do práve hotového karamelu. Zliezla mi koža aj necht.“
  
34. ,,Zlomila som si tri prsty na nohe (a malíček na dvoch miestach!) počas vysávania. Potiahla som vysávač cez prah hadicou a on vyletel do vzduchu a pristál na mojej nohe.“
   
35. ,,Zlomila som si dva prsty po tom, čo mi na ruku spadol toaletný papier pri výmene rolky. Nebola to ale tá malá bežná domáca rolka, ale tá veľká ťažká rolka, ktorá sa používa napríklad v reštauráciách, alebo na pumpách. Vždy keď to niekomu hovorím, nechce mi veriť. Na toaletnom papieri si nikto prsty snáď nedolámal.“
   
36. ,,Natrhla som si šľachu pri ustieľaní postele."
   
37. ,,Chcela som pomixovať jablká do koláča, no počas procesu sa mixér zasekol. Vopchala som tam prsty, aby som zaseknuté jablko uvoľnila, no uvoľnila som súčasne aj nože mixéra. Na pohotovosti počas zašívania prstov mi napadlo, že som ho mohla najprv vypnúť."
   
38. ,,Počas opravy svietnika som si spôsobila popáleniny 2.stupňa lepidlom z taviacej pištole.“

39. ,,Pri rutinnej výmene žiarovky v obývačke si môj drahý pán otec rozrezal ruku na 5 stehov. Nikto nevie, ako sa také niečo dá.“
   
40. ,,Pri čistení vianočného kapra si mamina presekla šľachu na prste. Na Štedrý deň skončila s 40 stehmi a čakali ju dve operácie a takmer rok maródky.“
   
41. ,,Deň pred Silvestrom som strčila prst do malého kuchynského mixéra. Nepýtaj sa,  prečo som to urobila. Bola som sama doma. Hneď som zhasla sviečku a vypla plyn, exla 3/4 l vody a ľahla na gauč s tým, že do polhodiny určite umriem, tak nech nie sú škody.“
   
42. ,,Doma sme rozoberali detskú postieľku po bratovi a ocko vzal jednu tú dosku a urobil nám z nej šmýkačku (bez obrúsenia, len tak doma). No a samozrejme som si hneď pri prvej jazde zapichla mega triesku do zadku. Dokonca sme s tým museli ísť na pohotovosť, tam mi to vytiahli, zošili na dva stehy a doteraz mám na pravej strane zadku jazvu.“
  
 43. ,,Pomáhala som mame okopávať zemiaky a siláčka som si zaťala motykou do nohy. Jazvu mám doteraz ale zručnosť v okopávaní trocha lepšiu.“
  
44. ,,Počas generálneho jesenného upratovania som utierala prach na poličke, z ktorej som všetky veci poukladala na zem. Polička bola asi v dvojmetrovej výške nad stolom a ja som stála na točiacej stoličke. Nezvládla som rovnováhu na nestabilnej stoličke a zosypala som sa k zemi. K zemi, na ktorej bolo niekoľko črepníkov s kaktusmi. Skončila som na pohotovosti, kde mi niekoľko hodín vyberali pichliače z celej pravej polovice tela. Odvtedy som alergická na aloe vera."
   
45. ,,Strihala som kraj trávnika nabíjacími nožnicami. Jednou rukou som narovnávala trávu, no tá druhá bola rýchlejšia. Síce prst nakoniec ostal celý, no stratila som v ňom cit."
   
46. ,,Mala som asi desať rokov a chcela som si urobiť ovocný koktail. Lenže moja mamina spala a ja som sa bála, či ten tyčový mixér nebude veľmi vrčať. Tak som si ho položila na ruku a zapla. Mamina bola v momente hore a mne ostala jazva s 6 stehmi."
   
47. ,,Asi pred polrokom som si zlomila nohu na dvoch miestach počas varenia polievky. Sedela som v obývačke, keď som si uvedomila, že varím a tak som sa rozbehla do kuchyne. Pošmykla som sa na parketách a zrútila sa k zemi. Noha zlomená, polievka vykypená.“
   
48. ,,Zvládla som sama presťahovať celú posteľ, ale pri obliekaní matraca mi prepadla noha cez rošty a skončila som na ambulancií so zlomeninou.“
    
49. ,,Pri vysávaní som zakopla nohou o nohu a vykĺbila som si rameno. A že vysávanie je jedna z najmenej rizikových domácich práci."

Môj ,,výskum" hovorí opak. Nie je! Mixovanie ovocia je!

A suverénne NAJLEPŠIE NA ZÁVER:

50. ,,Môj najkurioznejší úraz je z kuchyne, počas robenia hrianok. Zapla som hriankovač a čakala, kým sa nahreje. Zo zaujímavosti som do neho strčila ruku, že dokedy vydržím, kým sa začne zahrievať. Keď to začalo byť nepríjemné, povedala som si, že ešte chvíľku vydržím. No o chvíľku to už bolo nevydržateľné a chcela som ruku vybrať, no nešlo to. Zasekla sa mi tam. V tom strese mi vôbec nenapadlo vytiahnuť hriankovač zo zásuvky. Metala som rukou a šialene som plakala. A keď som to konečne vypla, čakali ma ešte dlhé minúty, kým to vychladlo a kým som tú ruku odtiaľ dostala. Popáleniny 2. stupňa, pľuzgiere a zlezená koža.“

 Chcela by som povedať, že príhody vyššie sú dôkazom toho, že existujú aj väčšie nemehlá, ako som ja, no ťažko porovnávať. Ktovie, či by som ešte tieto slová písala, keby som napríklad pravidelne umývala okná, varila alebo používala Savo, Domestos, či iné prípravky nevhodné do očí. Každopádne jedno je jasné – domáce práce sú veľmi rizikovou a naozaj nebezpečnou činnosťou a zjavne je úplne jedno, kto ich vykonáva. A ja môžem byť len rada, že som to väčšiu života nemusela byť ja.   

Díki mami. Celkom pravdepodobne si svojej dcére zachránila život.

A je Vám poviem o niečom, čo možno môže zachrániť život / rebrá / prsty alebo oči Vám. Na wilio.sk nájdete takmer 24 tisíc odborníkov na akúkoľvek oblasť - opravárov, upratovačky, záhradníkov aj hodinových manželov, ktorí vám napríklad zmontujú nábytok. Táto služba nestojí vôbec nič, stačí zadať projekt a wilio.sk Vám nájde miestneho odborníka, ktorý všetky rizikové činnosti ako vysávanie, varenie alebo umývanie okien či kúpeľne, urobí za Vás! Síce Vás neochráni od toho, keď sa rozhodnete vložiť prsty do mixéra, prípadne celú ruku do hriankovača, no sú situácie, kedy je možno lepšie, nechať veci na odborníka. A je jedno či sa Vám práve nechce, necítite sa dosť kvalifikovaný a skúsený, nemáte čas, alebo len potrebujete postrážiť deti (keď ich napríklad nechcete vykúpať v Primalexe). Možno len nechcete riskovať prepichnuté pľúca, rozsiahle popáleniny, alebo tie najrôznejšie typy zlomenín. Nech už je Vaša motivácia akákoľvek, krok vedľa určite neurobíte.



  

 Majte sa najkrajšie, ako viete
Vaša


















You Might Also Like

0 komentárov

KNIHA NEINSTANTNE KRÁSNA

KNIHA NEINSTANTNE KRÁSNA

Vypočuj si PODCAST