FRANCÚZSKO !!

21:56



Posledné dni som sa neozývala lebo som sa balila, liečila sa a hlavne stresovalaaaaaaaaa. Teraz Vám píšem už z FR. Kľudná a šťastná. Do Paríža som dorazila včera večer a celú noc som strávila s chalanom, ktorý mal tiež pred sebou noc v Paríži bez toho aby si zajednal ubytko. Oslovila som ho v autobuse, keď som započula z jeho telefonického rozhovoru, že si ide nájsť nejaké ubytko a ráno ide na juh. Ako ja !! A čo bolo hlavné- bol to Slovák a plynulou francúzštinou.  
Tak sme si zhodili veci na prvý hotel a do rána sme behali po meste. Neuveríte mi, ale ani raz som sa nestratila ! A všetkom len kvôli ochote môjho kamaráta, ktorý mi všetko podrobne vysvetlil, kedy a kam a dodal super obrazovú prílohu. Ďakujem :)
Len tesne pred odchodom vlaku do Clermontu som asi 15 minút išla opačným smerom- proti šípkam s tabuľkami :D Čudujem sa, že sa mi to stalo len raz. Počas tej noci sme zažili plno vtipných situácii, že ešte teraz mi je do smiechu keď si predstavím ako som sa zasekla s kuframi v turnikete pri vstupe do metra :D
Na vlakovej stanici v Clermonte na mňa už čakala celá delegácia s tabuľkami s mojim menom, propagačnými materiálmi ale čo je pre mňa hlavné- s mapami mesta. Všetci štyria chlapi na mňa v momente spustili niečo francúzsky a doteraz mám z toho traumu. Odviezli ma na intrák kde som sa ubytovala  na úplne parádnu izbu. Neporovnateľné s mojim intrákom na Slovensku. Všade samé skrinky a poličky. Paráda :) Pôvodne som mala plán ísť si po príchode ľahnúť, kedže som naposledy spala dve noci dozadu asi tri hodiny.. ale nakoniec som sa rozhodla ísť si pozrieť mesto. 8x som sa stratila, kým som našla nejakých ľudí. Neskôr som zistila, že som išla úplne opačným smerom- preč od centra. Keď som konečne po hodine blúdenia po meste našla obchod, nič som si nevedela kúpiť lebo všetko bolo iné ako doma :D A hlavne slovíčka o jedle som sa ešte nenaučila. Takže, keď som kupovala minerálku, skúšala som jemným hrkaním s fľaškou, ktorá má bublinky. A potom keď som ju na intráku otvorila obstriekala som si celý stôl :D
Bola som pozrieť aj moju fakultu, aby som v pondelok nemala problém sa tam dostať, ale nie je že neviem, či to čo som našla je správna škola, ja si ani náhodou nepamätám ako som sa tam dostala. Ono to zase nie je až také malé mesto, ako som si myslela. Ale hlavne, je to krásne mesto. V centre sa nachádza obrovský park s fontánou a krásnymi trávnikmi. Je super sledovať ľudí ako sedia na tráve a čítajú, alebo len tak ležia, nikam sa neponáhľajú. 
Počas toho ako som sa prechádzala mestom mi zazvonil telefón a na displeji sa objavilo francúzske číslo. Najprv som váhala, či má zmysel to zdvihnúť...ale nakoniec keď sa odtiaľ ozvalo: ,,Ahoj Niki, dostal som na Tebe číslo...tak ak by si niečo potrebovala...... " nebolo na svete šťastnejšieho človeka :D Do hodiny som sa stretla s Róbertom a poukazoval mi celé mesto, najlepšie podniky, NÁKUPNÉ CENTRÁ, ktoré som tak zúfalo hľadala :D Neskôr sme išli na vlakovú stanicu privítať študentov z Nigérie- tentokrát som členom delegácie bola už aj ja :) Celý čas som sa medzi nimi cítila ako z iného sveta....až kým som Rusovi a Kazachovi nevysvetlila, že slovenčina je fakt ľahšia ako francúzština :D Kamaráti si robili srandu, že nie že sa ja budem učiť, ale ľudí v mojom okolí naučím slovensky a ono sa mi to ku podivu fakt darí :D Zajtra som pozvaná na obed k riaditeľovi aj s ďalšími 11 študentami tak som naozaj zvedavá ako to dopadne :)) Ale sľubujem, že zajtra už žiadna slovenčina! :D Je tu úplne super ! Všetko je krásne...a hlavne ľudia. Tí sú najlepší! Rada by som vám sem hodila viac fotiek, ale kedže ešte na izbe nemám net a fungujem len na mobilnom, zostarla by som tu pri tom načítavaní :D Tak aspoň niečo, zajtra sa pokúsim ostatné :))
 Ale už idem zaľahnúť, lebo odpadnem. Prvá noc v mojom novom meste :)) 
Bonne nuit :)






You Might Also Like

0 komentárov

KNIHA NEINSTANTNE KRÁSNA

KNIHA NEINSTANTNE KRÁSNA

Vypočuj si PODCAST