Chcem schudnúť! ZN: Hneď

11:11

Ak je niekto, kto by Vám o chybách a úplných nezmysloch v chudnutí a cvičení mohol hovoriť, som to ja. Ja som ich totiž urobila počas môjho života úplne všetky. Od diét od výmyslu sveta až po nejedenie vôbec, cez hodiny kardia, až po úplné vylúčenie sacharidov a trénovanie do bezvedomia. Vždy som dokázala vykutrať nejakú zaručenú radu, ktorá sľubovala moju vysnívanú postavu. V duchu hesla ,,VŠETKO ALEBO NIČ" som sa do všetkého vždy vrhla na 100%. Nadšenie ma držalo vždy dovtedy, kým som neurobila prvú chybu, ktorá zásadne znamenala koniec tohto snaženia. A zlyhania som začala počítať v desiatkach. 


Nechce sa Vám čítať? Vypočujte si PODCAST :)



Tak ako vo všetkom, ani v strave a cvičení nie sú extrémy dobré. Je to niečo, čo funguje chvíľku, no nikdy sa na žiadnom extréme nedá prežiť dlhodobo. Všetci si to aspoň raz v živote vyskúšajú. Každé dievča aspoň raz vyskúša nejakú ,,naozaj zaručenú" diétu. A ono to naozaj funguje. Presne tak, ako to písali v tom lesklom časopise. No nikde už nepíšu to, čo príde potom. Čo príde potom, ako vyskúšame jednu diétu, dve, tri a ani nevieme ako a sme stratení v tom začarovanom kruhu. V mnohých prípadoch na dlhé roky. 
Celý život žijeme v domnení, že keď sa budeme cítiť dobre fyzicky, automaticky k tomu príde aj ten psychický dobrý pocit. No ono to ale funguje úplne opačne. Kým nebudeme úplne vyrovnaní a v poriadku psychicky, nikdy nedosiahneme stav, kedy sa budeme vo svojom tele cítiť dobre. A čím skôr si to uvedomíme, tým lepšie.


Tak schválne, v koľkých prípadoch sa nájdeš? 


1. ,,Do plaviek za 5 dní!" alebo diéty ZÁKLADNÉ.

Pozeráš sa na seba do zrkadla a rozmýšľaš, či by to nechcelo trocha zhodiť. Pár kíl. Fakt len tak trocha. Usudzuješ že trocha áno a tak zadávaš do vyhľadávača základné kľúčové slovo - DIÉTA. Ideálne ešte najrýchlejšia, zaručená, tá ktorá naozaj funguje, alebo taká, pri ktorej sa netreba pohnúť z gauča. Vyhľadávač Ti ponúka niečo cez 50 miliónov výsledkov a Ty vyberáš na začiatok niečo jednoduchšie. Niečo, čo určite zvládneš a prinesie Ti to želané výsledky. 
Ako prvú vyskúšaš diétu melónovú. Za 14 dní môžeš mať vysnenú postavu a to sa na tom melóne oplatí vydržať. Táto diéta je totiž založená na tom, že nič iné konzumovať nesmieš. Melón na raňajky, obed aj večeru. Melón ako desiata a olovrant a melón ako dezert po obede - tiež melóne. Po 14 dňoch schudneš a tešíš sa. Dokázala si to! No oveľa viac sa tešíš na normálne jedlo. Netrvá to dlho a svoju pôvodnú váhu máš naspäť. A k nej ako bonus ešte nejaké to kilečko navyše. 
Usúdiš, že Ti melón asi len nesadol a vyskúšaš niečo iné. Najprv mrkvovú diétu, potom ananásovú. Neskôr uhorkovú, vajíčkovú a aj kapustovú. Počas mliečnej diéty piješ len mlieko a to vždy vtedy, keď máš pocit, že si hladná. Celkom úspešná je tiež diéta ovocná. Tá Ti počas doby jedného mesiaca povoľuje jesť len ovocie. Akékoľvek a v úplne ľubovoľnom množstve. Takže v praxi to znamená, že vo výsledku dokopy zješ pravdepodobne omnoho viac kalórií a cukru, než pri strave, ktorú si praktikovala doteraz. Ale si na diéte a to sa automaticky rovná chudnutie. Alebo nie?


 2. ,,Schudnúť 8 kg za 7 dní bez cvičenia už nie je len snom. Jedz podľa celebrít!"

Keď po prvých pár týždňoch experimentovania s diétami zistíš, že máš dokonca kíl viac, než na začiatku, je nutné prejsť na vyšší level - na diéty ŠPECIÁLNE. Na tých fičia rôzne celebrity, instagramové a filmové hviezdy a vo väčšine prípadov sľubujú naozaj neuveriteľné úbytky na váhe. Každý ženský magazín ich v každom svojom vydaní ponúka niekoľko. Nevýhodou je, že v porovnaní s diétami základnými, Ťa tieto diéty donútia napríklad aj variť. Kuracie na vode, ryžu alebo dokonca varenú brokolicu. Slovenské hviezdy preferujú Mačingovú, no nepohrdnú ani zahraničnými diétami ako - Dukanova alebo Hollywoodska.
Vyskúšaš všetky. Najprv diéta 7-dňová, potom tá, ktorá trvá dní 28. Mačingová je len samá zelenina a to Ti nechutí, v Dukanovej je príliš veľa rýb. Diéta podľa Nového času je tak hnusná, že nevydržíš ani prvý týždeň, no ešte horšia je tá, podľa krvnej skupiny. Podľa tej by si mala jesť jeleninu, vnútornosti, vajcia a sladké drievko. Celkom dlho vydržíš na diéte pre bábätká. Tá Ti umožňuje zjesť čokoľvek, čo Tvoj mixér zvládne namixovať. Po týždni do neho hádžeš mrazené ovocie, čokoládu a zmrzlinu. Celkom fajn obed. 
Najväčším chudnúcim hitom je ale TUKOŽRÚTSKA POLIEVKA a tá vo všetkých článkoch sľubuje -8 kg za týždeň a nevyskúšať ju by bol hriech! Kapusta, cibuľa, paprika, paradajka, mrkva a nejaké bylinky. Tlačíš to do seba takmer tri týždne a o kapuste sa Ti už aj sníva. Je to hnusné, ale snáď si nečakala že niečo, čo požiera tuk bude nejaké dobrota. Najlákavejšie na celej tukožrútskej polievke ani nie je tak to, že sľubuje krásne úbytky hmotnosti za krátky čas, no hlavne to, že zaručuje, že nenastane žiaden jojo efekt. To je inak pojem, ktorý si sa za posledné mesiace stihla naučiť. Oni Ti ale v článku zabudli spomenúť, že síce jojo efekt nenastane, no len v prípade, ak takto budeš fungovať do konca života. Ktorý ale vzhľadom na makroživiny obsiahnuté v polievke, asi veľmi dlhý nebude. 


3. Budík na 4:30 a hodinka kardia nalačno!

Tie diéty nie sú nič moc a niekde si sa dočítala, že na redukciu hmotnosti je celkom vhodné športovať. To Ti úplne nejde, na telesnej si najväčšie nemehlo a nezabehneš ani osemstovku bez toho, aby si nemala pocit blížiacej sa smrti z vyčerpania. Oprášiš teda orbitrek, ktorý si niekedy kúpila Tvoja mama, no už roky slúži ako najdrahší odkladač na veci. Asi to tiež nebude ono, no aspoň ťa pri tom nikto neuvidí. V časopise tiež písali, že svätým grálom chudnutia je kardio nalačno. Logicky z cvičenia ráno predsa vyplýva, že keď si ešte nič nezjedla, spáliť môžeš jedine to uložené. A čo napíšu v ženskom magazíne, to je pre Teba ako sväté prikázanie. 
Od tohto dňa nastavuješ budík na 4:30 a minimálne hodinu točíš na tom stroji o dušu. Je jedno, ako sa ráno cítiš, či Ti nie je zle, alebo nevládzeš vstať z postele, neexistuje deň, kedy by si kardio nalačno vynechala. Neznášaš to a rozmýšľaš, ako dlho máš takto akože fungovať. Snáď keď schudneš na vysnívanú hmotnosť, budeš sa môcť vrátiť k svojmu pôvodnému spôsobu života. 


4. Najdôležitejšie číslo? To na váhe!

Odkedy si začala držať najrôznejšie diéty a cvičiť, prvá vec, ktorú ráno urobíš je váženie. Progres je nutné zaznamenať! Vlastne sa vážiš od úplne prvého dňa, kedy si vyskúšala prvú diétu a urobila prvý kilometer na orbitreku. Každé ráno, po vycikaní a bez akéhokoľvek oblečenia. Nech už tá váha ukáže čokoľvek, ovplyvní to celý Tvoj nadchádzajúci deň. A ak tam nie je aspoň o gram menej, než deň predtým, bude to ten najhorší deň na svete a túto informáciu si budeš neustále pripomínať. Niečo robíš určite zle.  


5. PROANA diéty alebo - ,,A nebude lepšie nejesť vôbec?"

Keď už ale máš váhu, vážiš sa bez výnimky KAŽDÉ RÁNO a zisťuješ, že to s tými diétami a nudným cvičením je akési neudržateľné, prichádza tá otázka - A nebude lepšie nejesť vôbec? Jasné že bude, prečo Ti to nenapadlo hneď na začiatku? Mohli sme si ušetriť niekoľko neúspešných pokusov s diétami. Najvyšší čas opäť otvoriť vyhľadávač a nájsť rady, ktoré Ťa pri troške ,,šťastia" dovedú na miesto, kde sa rozhodne dostať nechceš. Vata s citrónom? Požuť a vypľuť? Preháňadlo?  Zjesť a vyvrátiť? Tabletky proti páleniu záhy namiesto jedla? Tabletky na podporu štítnej žľazy? Do kelu, tie sú ale na predpis! Budeš si musieť vystačiť s tými voľnopredajnými.

Ale neboj! O tom som Ti napísala knižku a ak sa rozhodneš pokračovať, ušetrím Ti ďalšie roky, kým by si skúšala rôzne cesty, ako si to zdravie dodrbať ešte viac. 



6. Veľký míľnik v živote

Cvičenie na orbitreku je tá najnudnejšia aktivita Tvojho života a dokonca si sa rozhodla že by si aj chcela ďalej jesť - ideálne tak ako predtým a tak potrebuješ vymyslieť iný pohyb, ktorý bude spaľovať Tvoj uložený tuk. Nejaký, ktorý Ťa nebude až tak otravovať, ideálne taký, ktorý Ťa bude baviť. A tak v Tvojom živote prichádza veľký míľnik - prvá návšteva fitka. V lepšom prípade s trénerom, ktorý vie čo robí, v horšom s takým, ktorý ani netuší. V tom najhoršom len tak sama nenápadne očumuješ cvičiacich ľudí a snažíš sa zopakovať to, čo robia oni. Vôbec nevieš, čo robíš, Tvoje cvičenie nemá hlavu ani pätu. Nikdy ale nevynecháš 20 minút kardia na začiatok na rozohriatie a minimálne hodina po tréningu. Tréningom nazývaš pár nekoordinovaných posilňovacích cvikov medzi prvým a druhým kardiom. To cvičenie úplne nesplnilo očakávanie a tak aspoň ženieš do extrémov behanie na páse, prípadne bicykel. To predsa páli tuky. Ak neodchádzaš z fitka premočená do nitky, ako keby si necvičila. Najväčší strašiak tohto miesta sú pre Teba činky a všetky tie najrôznejšie závažia. Absolútne najväčším oblúkom sa vyhýbaš akýmkoľvek váham. Z toho predsa rastú svaly a to nechceš!


7. ,,SIXPACK za 3..2..1.."

Čo ale rozhodne chceš je sexy, vysekané brucho. A v najnovšom diele Muscle And Fitness je dokonca celá príloha venovaná len cvikom na brucho. Správne - prechádzaš zo ženských časopisov na tento, predsa len v tomto fitku to fičí viac. Príloha obsahuje vyše 30 strán tých najlepších cvikov na brucho. Vyskúšaš všetky. Každý deň. Predstavuješ si, že po mesiaci, možno dvoch týchto cvičení, ten sixpack musí prísť. No stále nič. Nechápeš to, pretože cviky na brucho robíš denne. Tak pritvrdíš. Leto sa blíži! Do toho ale opäť nevydržíš, lebo vyčerpávajúce tréningy a úplný chaos v strave aj cvičení Ťa zas a znova privedú do poličky s čokoládami, ktoré si si zakazovala a ktoré teraz sprášiš na jedno posedenie. A je to v háji. Opäť si zlyhala. Tak zase nabudúce. 


8. ,,ZÁZRAČNÉ SPAĽOVAČE TUKOV, alebo ako vyhodiť celú výplatu úplne zbytočne do vzduchu"

Spaľovač tukov - nech to je už čokoľvek, páli to tuky a to by mohlo byť fajn náhradou za cvičenie a nefungujúce diéty. Dokonca existuje aj plno ďalších podporovačov chudnutia. Čaje, tabletky, gumové medvedíky a vláknina, ktorá sa v žalúdku zväčší a Tvoje telo potom nemá pocit hladu. Diétne polievky, kokteily a super zdravé jedlo v prášku. Potrebuješ všetko. A čím drahšie, tým určite účinnejšie a lepšie. Niekde tiež písali, že zelený čaj a voda s citrónom pália tuky a tak nepiješ nič iné. Proteínové tyčinky sú úplný zázrak a keď ich jedia všetci tí svalnatí ľudia vo fitku, určite fungujú. A dokonca sú sladké a zdravé! Jupí, tie môžeš jesť ÚPLNE neobmedzene. Síce to všetko ide celkom do peňazí, všade píšu, že do seba treba zainvestovať, tak ako lepšie, než do ZDRAVIA?! 


9. Jedálniček na mieru

Pri prehľadávaní internetu a vyhľadávaní tých najlepších doplnkov výživy zisťuješ, že existuje niečo ako jedálniček na mieru. Vypracujú ho priamo pre Teba a keď ho budeš dodržiavať, určite schudneš. Nie je to žiadna diéta - hovoria tomu ,,zdravý životný štýl". Konečne máš pocit, že sa blížiš k niečomu udržateľnému. Na doplnkoch stravy si ale minula všetky prachy a tak sa dohodneš s kamoškou a ,,jedálniček na mieru" si kúpite na polovicu. Ušetrené. 
Kuracie na vode, ryža, vajička, šunka, nízkotučný tvaroh, proteínový nápoj, cottage cheese, zelenina, ovsené vločky, tuniak vo vlastnej šťave, nízkotučný jogurt. Úplne zakázané je ovocie, cukor a čokoľvek, čo má sladkú chuť. Nie je toho veľa, no je to trocha lepšie, ako Tukožrútska polievka. 


10. PIŠKÓTY sú život!

Trvá asi mesiac, počas ktorého si so zdravým jedálničkom naozaj schudla, no chýba Ti ovocie. Chýba Ti sladká chuť a tak zisťuješ, ako by si ju mohla do toho Tvojho jedálnička zaradiť. Zadávaš do Googlu kľúčové slová ,,fitness, bikini, zdravý životný štýl, chudnutie, chudnutie so sladkým, sexy telo", keď na Teba vyskočí článok: ,,Premena z 80 kilovej obludy na 45 kilovú bikini fitnessku."  Keď tak na tú pani na pódiu pozeráš, ako vyzerá a koľko toho schudla, tušíš, že to musí fungovať. Ako to ale urobila? V článku nachádzaš informáciu o jej spôsobe stravovania. SACHARIDOVÉ VLNY. Vlastne by si jedla tak, ako doteraz, no množstvá sacharidov môžeš zvyšovať a potom znova znižovať. Síce žiadne ovocie, no neznie to najhoršie a za pokus to určite stojí.  
Naplánovala si si to na tri mesačné cykly, ktoré by mohli stačiť a medzi nimi CHEAT DAY. To je deň, počas ktorého môžeš ješ čokoľvek, dokonalo Ti to naštartuje metabolizmus a dodá silu do ďalšieho cyklu. To je ten deň, ktorý vo fitku u super dokonalých ľudí fičí vo veľkom. A u fitnessiek po súťaži! Asi fakt naštartuje metabolizmus. 
Po niekoľkých dňoch zisťuješ, že si si to predstavovala trocha inak a 300 gramov sacharidov zložených z ryže úplne nedávaš. Po ďalších dňoch prichádzaš na to, že aj ryžové chlebíčky sú vlastne z ryže a tie nie sú až tak zlé a navyše - keď toho budeš mať dosť, môžeš do jedálnička zaradiť piškóty. Usudzuješ, že ten čas nastal a nasledujúce dni do seba tlačíš toľko piškót, koľko do denného množstva sacharidov vojde. Síce na seba vidíš výsledky, pri jedle trpíš. Piškóty Ti síce čiastočne poskytujú to, čo Ti tak chýbalo, no rozhodne to nestačí. Odpočítavaš dni do konca a svetlom na konci tunela je len jedna vec - legendárny cheat day.   
Keď sa ten deň konečne blíži, napochoduješ do obchodu a nevieš sa rozhodnúť, čo z oddelenia sladkostí skôr hodíš do košíka. Nakoniec vezmeš všetko, na čo Ti padne ruka. V noci nemôžeš spať, myslíš len na tie kopy sladkostí, ktoré máš schované pod posteľou. Dávaš si budík na 6:00, aby si toho stihla za ten deň zjesť čo najviac. Stihneš a je Ti tak zle, ako ešte nikdy. V nasledujúcich dňoch sa k vlnám nedokážeš vrátiť a rovnako ani k zdravému jedálničku. Koľké zlyhanie si práve teraz napočítala?


11. Odhalenie existencie KALÓRIÍ

Stále rozmýšľaš nad tým, ako schudnúť, no čím viac to skúšaš, tým viac priberáš. A vyskúšala si už fakt asi všetko. Nechápeš tejto zvláštnej úmere. Počas posledných rokov neúspešných diét si si k jedlu vybudovala veľmi zlý vzťah, si demotivovaná a vôbec nevieš, kde začať a čo robiť, aby to nedopadlo tak, ako vždy. To, čo ostatní označujú zdravým jedlom Ti nechutí a bez ovocia a sladkého určite do konca života neprežiješ. Rozmýšľaš, či to znamená to, že už budeš tučná navždy. Dostávaš radu, že si máš naštudovať kalorickú hodnotu jednotlivých potravín a podľa toho si zložiť vlastný jedálniček. V Tvojom živote prichádza ďalší míľnik. Začínaš rozumieť tomu slovu, ktoré si doteraz poznala len z orbitreku a čím vyššie číslo tam naskočilo, tým lepšie. KALÓRIA alebo skratka kcal, ktorú skontroluješ vždy predtým, než niečo hodíš do košíka. Začínaš prepočítavať a zisťuješ, že síce si jedla LEN ZDRAVÉ jedlo, no čo z toho, keď tak dvakrát viac, než bolo potrebné? A dnešný deň si zaznačuješ do denníka červeným. Od dnes sa počíta! A úplne všetko! 
Zapisuješ si každučkú jednu kalóriu, ktorú prijmeš. V obchode nakupuješ dve hodiny, pretože čítanie všetkých tých etikiet je naozaj náročné. V hlave všetko prepočítavaš, zapisuješ. Doma vyváraš ostošesť, tešíš sa, že konečne si môžeš dopriať aj ovocie. Tvoj nový jedálniček to dovoľuje, veď to jabko má len 82 kalórií. A Ty môžeš dokopy prijať až 1115 kalórií. Vypočítala si si to podľa nejakého vzorca. Síce si často veľmi unavená, máš pocit, že ješ dosť málo, no ospravedlňuješ si to tým, že si len musíš zvyknúť. A aj si zvykneš. Na málo jedla, aj na únavu. Konečne schudneš bez toho, aby si pri jedle trpela. A to naozaj veľa. Si šťastná. Pomaly ale začínaš jesť tak, ako predtým a všetko máš opäť naspäť. Ako to je možné? Veď si všetko urobila správne! Alebo nie?


 12. Nový pojem - bazálny metabolizmus

Opäť trvá pár mesiacov kým sa k tomu znova odhodláš. Každý Tvoj doterajší pokus skončil fiaskom a nejako začínaš mať pocit, že na Teba zdravá strava nefunguje! A v tom Ti niekto povie, že existuje niečo ako bazálny metabolizmus. Je to ďalšie číslo, ktoré ale určuje, že nesmieš jesť kalórií menej, než je toto číslo. Tvoj organizmus toľko kalórií spáli, keď je v pokoji. A na svoje fungovanie ich potrebuje. Ak mu ich nedáš, bude si ukladať tuk do zásoby a neschudneš. Zdá sa Ti to absolútne nelogické. Chudneš len vtedy, keď ješ DOSTATOK JEDLA? Vyhadzujú sa Ti pred oči ľudia v koncentračných táboroch, ktorí nejedli a schudli. Zisťuješ, že Tvoj bazálny metabolizmus je niekde okolo 1500 a zrazu Ti pred očami bliká číslo spred pár mesiacov - 1115! 1115! 1115! Tvoj porovnávací algoritmus to vyhodnocuje a Ty prichádzaš na to, kde si urobila naposledy chybu. Jedla si PRÍLIŠ MÁLO! Máš nové informácie, môžeš sa do toho pustiť opäť. Aj keď sa Ti to stále akosi nezdá. 


13. Crossfit náš každodenný

Trvalo dlho, kým si objavila cvičenie, ktoré Ťa bude baviť. Konečne máš pocit, že si dávaš naozaj do tela. Navyše je na každej hodine tréner a opravuje Ťa za chyby. Robíš to dobre. Tréningy sú šialene ťažké a po každom ležíš na zemi. Neexistuje deň, kedy by so crossfit lekciu vynechala. Už si ani nepamätáš aké to je, keď Ťa nebolí celé telo. Ale to je dobre! Nechápeš ale, ako je možné, že všetci okolo Teba toho vydržia podstatne viac, ako Ty a navyše - majú dokonalé postavy. Asi len bude stačiť vydržať. Po pár mesiacoch sa ale veci nemenia a stále nič poriadne nezdvihneš. Navyše nemáš žiadnu energiu a vôbec nevieš, ako získať svaly, ale súčasne stratiť tuk. 


14.  Odhalenie existencie MAKROŽIVÍN

IIFYM? A to mám počítať akože úplne všetko? OMG, čo to je zase BIELKOVINA? V Tvojom živote prichádza obrovský zlom. Všetci crossfiťáci fungujú na niečom, čomu hovoria makrá. To by mohla byť tá tajná zbraň na to, ako dobre vyzerajú. Opäť počítaš, no nie len kalórie. Tentokrát počítaš všetky tuky, sacharidy aj bielkoviny. Nikdy sa Ti nejaké bielkoviny nezdali dôležité, lebo tie predsa na chudnutie vplyv nemajú. A tuku máš dosť, prečo by si ho mala prijímať navyše? Tieto výpočty Ti dávajú zabrať, všetko musí sedieť a plánovanie jedla Ti zaberá dlhé hodiny z dňa. Všade so sebou vláčiš krabičky a jedlom a neprichádza do úvahy jedlo v nejakej reštaurácií. Rozmýšľaš nad tým, či budeš musieť takto prepočítavaš všetko do konca života, no na teraz na to kašleš, hlavne že to funguje a chutí Ti to. Po pár týždňoch počítania presne vieš, čo má koľko makroživín a koľko toho musíš zjesť, aby si dodržala všetky čísla. Stáva sa z Teba majster v kombinatorike. Dokážeš si denné makrá nakombinovať tak, že Ti tam v pohode vojdú 3 nanuky Magnum Almond na raňajky. Ďalší deň si dáš na obed jedno Pikao a nasledujúci deň večeriaš Nesquik s čokoládovým mliekom. Ješ zdravo - makrá sedia! Toto by mohlo fungovať. Niečo Ti ale hovorí, že tu nebude úplne všetko v poriadku.   


15. Avokádo je zdravé, nemá kalórie!

Čím dlhšie funguješ na makrách, tým viac vymýšľaš. Síce Ti čísla sedia, no Tvoj jedálniček obsahuje viac nezmyslov ako zdravých potravín. Snažíš sa vyradiť cukor, znížiť sacharidy, no nefunguje to. Neustále máš chuť na sladké a stále si to ospravedlňuješ tým, že Ti čísla makier sedia. Vieš, že takto fungovať nemôžeš a tak hľadáš rady opäť na internete. Niekde sa dočítaš, že zníženie sacharidov na minimum a zvýšenie tukov by mohlo pomôcť. Už si sa zmierila s tým, že tuky prijímať musíš a rozhodneš sa to s nimi vyskúšať aj vo zvýšenom množstve. Výhodou je, že tentokrát nemusíš nič počítať. Avokádo ani orechy v tejto diéte nemajú žiadne kalórie!
V obchode do košíka hádžeš niekoľko avokád, pár balení orechov, oleje kokosový, ľanový, makový, z hroznových semien, makadamiový, mandľový, z píniových orieškov, repkový aj konopný. Nemáš poňatia, čo s toľkými olejmi budeš robiť, no olej = tuk. Tuk = chudnutie. Smotana, jogurty, syry a tvarohy, no tentokrát plnotučné. Celkom zmena, roky už ješ len všetko nízkotučné. Vajíčka, maslo, ryby a mäso. Veľa mäsa. K tomu plno zeleniny a samozrejme aj ovocia. Už si sa naučila, že bez ovocia vydržať nedokážeš. Každý deň do seba tlačíš obrovské množstvá tukov a vždy keď máš chuť na sladké, zajedáš to ovocím. Banány máš najradšej, tie ješ na kilá. Máš síce veľa energie na cvičenie, dokonca si na činku už dokážeš aj naložiť nejaký kotúč, no nechudneš. Vlastne rok stojíš s váhou na jednom mieste a zase si tam, kde predtým. Netušíš, kde robíš chybu.  


16. ,,Zázračná ketóza - zbav sa tuku raz a navždy!

A zrazu Ti niekto povie o KETÓZE. Presnejšie o zázračnej ketóze! Je to diéta naozaj prísna, no mala by poskytnúť riešenie Tvojho problému. Síce nebudeš prijímať vôbec žiadne sacharidy, Tvoje telo ich nebude potrebovať. Naučí sa fungovať bez nich a energiu si bude brať priamo z Tvojich tukov. To znamená, že tým, že budeš jesť tuky, budeš uložené tuky chudnúť. Nerozumieš, nepotrebuješ rozumieť, hlavne nech to funguje. Problémom je počet sacharidov, lebo prijať denne len 20 gramov je žalostne málo. Je to neuveriteľné, ale dokonca aj orechy majú sacharidy. A nie málo. Pre Teba to ale znamená jednu zásadnú vec - opäť musíš všetko počítať. 
Prvé dni sú šialené. Je Ti neskutočne zle, točí sa Ti hlava. Celý deň sa ťa drží taká únava, že nemyslíš na nič iné ako na posteľ. Stále máš pocit na vracanie a úplne neuveriteľne ťa bolí hlava. Trvá to pár dní, ale vieš, že si na dobrej ceste. V lekárni kupuješ lakmusové papieriky a každé ráno svoj stav ketónov v moči kontroluješ. V momente, keď sa sfarbí do tmavej fialovej, nie je na svete šťastnejšieho človeka! Si v tom! 
Tukový jedálniček Ti vyhovuje a tak, ako bolo sľubované, skutočne nemáš chuť na nič sladké. Ako bonus máš šialene veľa energie a okrem vyčerpávajúcich tréningov na crossfite, zvládaš aj behať. Nedokážeš obsedieť a v noci nevieš zaspať. Po pár dňoch ale vidíš prvé výsledky. Po mesiaci kupuješ oblečenie o číslo menšie a po dvoch máš brucho vysekané tak, ako nikdy predtým. Ketóza je jednoznačne to najlepšie, čo si kedy vyskúšala. Si na konci a plynulo prechádzaš naspäť do sacharidového režimu. No tá rýchlosť, akou naberieš naspäť úplne všetko a možno ešte trocha viac je neuveriteľná. Prvé zlyhanie v ketóze pripisuješ nevedomosti toho, ako sa zdravo z tejto diéty dostať. Druhé zlyhanie zase vypätej situácii v Tvojom živote. Ďalšie tomu, že ten koniec vyšiel práve na Tvoje dni a vtedy sa naozaj nešlo ovládať. To štvrté už ani nevieš, čomu pripísať. Vyskúšaš to ešte pár krát, pretože žiadna iná diéta nemala také parádne výsledky. Vždy dúfaš, že tentokrát zvládneš ukončiť diétu rozumne a naspäť nenabrať, no nech sa snažíš akokoľvek, nezvládneš. A síce má ketóza výsledky skvelé, tie návraty naspäť a váhové prírastky sú horšie, než kedykoľvek predtým. Zlyhanie číslo 137896. 


17. Kalorický deficit?

Keď vidíš ďalšiu zaručenú diétu, ktorú nazývajú kalorický deficit, nechceš o tom už ani počuť. Po rokoch všetkých možných pokusov si nenašla nič, čo by fungovalo dlhodobo. Všetko funguje, ale len na chvíľku a Ty si odmietaš celý život niečo odopierať. Tentokrát to ale naozaj vyzerá tak, že by si nemusela. Ale koľkokrát si si to už povedala predtým?
Kalorický deficit znamená, že musíš viac  spáliť, ako prijať. Jednoduchá rovnica. V podstate môžeš jesť tak, ako Ti to vyhovuje, ideálne zdravo, no nič sa nestane, keď si dáš čokoládu, prípadne obľúbené cestoviny so syrom. Základom je, aby si stále spálila viac, než prijala. Žiadne extrémy v jedení ani cvičení. Len jednoduchá a základná ROVNOVÁHA. Rozmýšľaš, že by si to vyskúšala, však za jeden - už naozaj posledný pokus nič nedáš. 


chcem schudnúť


Majte sa najkrajšie ako viete
Vaša

chcem schudnut





You Might Also Like

0 komentárov

KNIHA NEINSTANTNE KRÁSNA

KNIHA NEINSTANTNE KRÁSNA

Vypočuj si PODCAST